Top 10 Rijkste Artiesten ter Wereld

Terwijl duizenden mensen worstelen om hun brood te verdienen met muziek, blijft er een elite die daar miljonair van is geworden. Hier belichten we de tien rijkste muzikanten van dit moment.

10. Mariah Carey – 481 miljoen euro netto waarde

Mariah Carey voor derde jaar op rij bovenaan Amerikaanse hitlijst met kersthit | Muziek | NU.nl

Hoewel Mariah Carey niet echt meer het nieuws haalt (behalve toen Nick Cannon van haar scheidde) staat ze nog steeds sterk in deze lijst.

Leuk weetje: Niemand weet zeker in welk jaar ze is geboren. Veel bronnen zeggen 1969, anderen zeggen 1970. Mariah wil er niets over kwijt. Nick?

9. Madonna – 561 miljoen euro nettowaarde

Madonna shares defiant post-surgery update following controversial Grammys appearance | HELLO!

Het is moeilijk te geloven dat Madonna de 60 nadert, maar ze heeft het nog steeds. Madonna was het “it” meisje in de jaren 80 en bleef daarna nog meer dan 20 jaar hits uitbrengen. Ze won een Golden Globe voor beste actrice voor haar rol in Evita. Haar rol als de best tourende vrouwelijke artiest aller tijden in combinatie met haar indrukwekkende albumverkoop bewijst waarom zij de titel van rijkste vrouwelijke muzikant op onze lijst verdient.

Leuk weetje: Madonna heeft meerdere kinderboeken geschreven.

8. Bono – €575 Miljoen Netto Waarde

U2-frontman Bono schaamt zich over de naam van z'n band en z'n eigen stem | Celebrities | hln.be

Deze Ierse zanger wiens echte naam Paul David Hewson is (geen wonder dat hij Bono heet) staat bekend om zijn kenmerkende bril en uitgesproken activistische standpunten. Je houdt of haat deze man, maar als je een regelmatige kijker bent van het tv-programma South Park, doe je waarschijnlijk iets goed. Hoewel velen beweren dat de muziek van zijn band U2 sinds de jaren ’80 en ’90 in verval is geraakt, wisten ze in 2010 met hun 360° Tour toch meer dan 688 miljoen euro te verdienen.

7. Céline Dion – 594 miljoen euro nettowaarde

Celine Dion's 'Courage' Album Review – Rolling Stone

Je zou denken dat je hard moet werken om op te vallen als je de jongste van 14 kinderen bent. Dit was geen probleem voor Celine Dion want ze won talloze prijzen en wedstrijden op haar weg naar roem. Ze werd een popcultuuricoon in Amerika na de release van Titanic en ze heeft nooit meer omgekeken.

Leuk weetje: Ze is de best verkopende Canadese artiest aller tijden met meer dan 200 miljoen verkochte platen.

6. Dr. Dre – €740 Miljoen Netto Waarde

Dr. Dre | Biography, Albums, Songs, & Facts | Britannica

De huidige #1 rap mogul in het bestaan. Dr. Dre mag dan wel een legendarische rapper zijn (ook al zijn sommige van zijn teksten ghostwritten), maar die vaardigheden worden eigenlijk overschaduwd door zijn zakelijke expertise. In 2014 werd zijn merkhoofdtelefoon, Beats, overgenomen door Apple voor naar verluidt 3 miljard euro en verstevigde hij eindelijk zijn plaats als “Richest Man in Hip-Hop”.

Leuk weetje: Dr. Dre heeft slechts twee soloalbums uitgebracht. De laatste, 2001, werd uitgebracht in 1999.

5. P Diddy – €768 Miljoen Netto Waarde

After Puff Daddy and Diddy, Sean Combs renames himself Love | Diddy | The Guardian

Het is moeilijk te geloven dat Sean John Combs, ook bekend als Puff Daddy, Diddy, Sean John, P. Daddy, Puff D. PD, Puffen’s Daddy, Puffy een college dropout is. Na enkele jaren aan de Howard University te hebben gestudeerd als Business Major, vertrok hij naar de entertainmentindustrie waar hij meteen succes had. Maar P. Diddy is meer dan alleen een muzikant. Hij is zakenman, producent, acteur en familieman.

Leuk weetje: Hij kreeg als kind de naam Puff Daddy omdat hij “huff and puff” deed als hij boos werd.

4. Herb Alpert – €820 Miljoen Netto Waarde

Happy Birthday to Herb Alpert | WFUV

Als je na 1970 geboren bent, heb je misschien nog nooit van Herb Alpert gehoord, maar deze man heeft een aantal serieuze prestaties geleverd. Op zijn weg naar de top won hij 9 Grammy’s, had 5 #1 albums, bracht 28 albums in de hitlijsten uit, begon een platenlabel en verkocht meer dan 70 miljoen albums. Zijn zang- en trompetvaardigheden maken hem tot een van de meest succesvolle muzikanten aller tijden.

Leuk weetje: Herb is de enige persoon ooit die zowel als zanger als instrumentalist op #1 in de hitlijsten stond.

3. Jay-Z – €858 Miljoen Netto Waarde

JAY-Z wint rechtszaak tegen parfumbedrijf en ontvangt miljoenen | Achterklap | NU.nl

Deze zelfbenoemde rapper is misschien niet de rijkste op de lijst, maar hij is zeker de commercieel meest succesvolle. Met meer dan 100 miljoen verkochte platen en 19 Grammy’s maakt Jay-Z respectvol de cut. Maar kijk uit voor zijn vrouw Beyonce, die hem binnenkort wel eens zou kunnen overschaduwen. Hun gezinsinkomen wordt nu al geschat op meer dan 1 miljard euro.

Leuk weetje: Jay-Z beweert dat hij op 12-jarige leeftijd zijn broer neerschoot omdat die zijn juwelen stal.

2. Andrew Lloyd Webber – 1 miljard euro nettowaarde

Andrew Lloyd Webber Calls West End's 'Cinderella' a 'Costly Mistake' - Variety

Terwijl veel anderen op deze lijst rijkdom hebben buiten de muziek, is er geen enkele andere muzikant die muziek en zaken zo naadloos heeft samengevoegd om de hitlijsten te beklimmen. Hij is zonder twijfel de meester van het muziektheater. Hij heeft 13 musicals gecomponeerd, waaronder The Phantom of the Opera, Cats, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Evita, Jesus Christ Superstar en Sunset Boulevard. Hij richtte zijn bedrijf Really Useful Group op, om ervoor te zorgen dat hij zijn winst maximaliseert, zodat hij geld kon halen uit alle aspecten van zijn producties, waaronder licenties, merchandising, platen, uitgeverij en kaartverkoop. Deze geniale zet maakt hem de rijkste man in de muziek.

Leuk weetje: Andrew Lloyd Webber schreef samen met Tim Rice twee liedjes voor Elvis Presley.

1. Paul McCartney – 1 miljard euro nettowaarde

10 dingen die je nog niet wist van Paul McCartney: het laatste nieuws | Radio 10

Tenzij je al meer dan 50 jaar onder een steen leeft, zal dit geen verrassing zijn. Als een van de frontmannen van de Beatles hielp Paul McCartney zijn band om de meest succesvolle rockband te worden die deze wereld ooit sierde. Met een verkoop van meer dan 600 miljoen platen wereldwijd zijn The Beatles nog steeds de best verkopende band in de muziekgeschiedenis. Als schrijver is zijn nummer Yesterday meer dan 2.000 keer gecoverd en daarmee het meest gecoverde nummer aller tijden.

Leuk weetje: Paul McCartney is twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame – als Beatle en als soloartiest.