15x Onmisbare Windows Apps & Software voor Nieuwe PC/Laptop

Of je nu net een nieuwe workstation hebt of Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, de eerste taak die je waarschijnlijk zult doen is het installeren van apps. Hoewel er tientallen geweldige Windows programma’s zijn, maakt weten welke de must-have software zijn voor Windows 10 of Windows 11 het opzetten van een nieuwe installatie gemakkelijker.

Heb je een nieuwe computer of laptop? Dit zijn de essentiële Windows 10 en 11 software & applicaties die je nodig hebt bij het opzetten van een nieuwe pc.

1. Cloudopslag: Google Drive

De meeste bedrijven beschikken over een Rack Server voor hun data, maar als je voor jezelf werkt en maar één cloud app dienst kiest, dan is Google Drive degene die je moet installeren vanwege de hoeveelheid gratis ruimte die het bevat. Het biedt 15GB gratis opslagruimte, die over je Google-account wordt gedeeld met Google Foto’s en ook Gmail.

Google Drive biedt een app voor elk groot platform, zodat je je bestanden overal mee naartoe kunt nemen. Naast het synchroniseren van bestanden die je in de speciale Google Drive-map plaatst, kun je met de desktop-app ook gemakkelijk een back-up maken van mappen op je computer en externe apparaten.

Het is ook supermakkelijk om bestanden met anderen te delen, plus de dienst speelt goed samen met de productiviteitssuite van Google. Of je het nu gebruikt als onderdeel van je back-up plan, als cloud flash drive, of voor het opzetten van gedeelde mappen met anderen, Google Drive is een essentiële app keuze voor Windows 10 en 11.

In combinatie met OneDrive (dat in Windows is ingebouwd) of een andere gratis aanbieder van cloudopslag kun je veel opslagruimte krijgen en je bestanden logisch scheiden per dienst.

2. Internetbrowser: Google Chrome

internet-google-chrome-onmisbare-apps

Niet verrassend is Google Chrome nog steeds onze beste internet browser. Hij is supersnel, bevat kleine gemakken zoals het direct zoeken naar een afbeelding in Google Lens, en heeft een uitgebreide bibliotheek met Chrome extensies. Met cross-platform synchronisatie, waardoor je je desktop tabbladen op je telefoon kunt openen en omgekeerd, heb je een fantastische browser voor alle doeleinden.

Chrome is echter niet zonder fouten. Veel mensen willen de alomtegenwoordige tracking van Google in Chrome vermijden, en het slokt veel RAM op. Maar het goede nieuws is dat je genoeg andere fantastische browsers hebt om uit te kiezen, zoals Firefox en Opera.

Zelfs het ingebouwde Microsoft Edge is gebaseerd op Chromium, dus probeer het eens als je de aanpak van Microsoft verkiest boven die van Google.

3. Beeldbewerker: Paint.NET

Of je je nu wilt wagen aan eenvoudige beeldbewerking, een manier nodig hebt om gevoelige informatie in schermafbeeldingen te vervagen, of oude foto’s wilt retoucheren, iedereen zou een beeldbewerkingsprogramma geïnstalleerd moeten hebben. Photoshop is hiervoor de gouden standaard, maar er zijn genoeg gratis programma’s die toegankelijker zijn.

Paint.NET is een onmisbaar Windows programma voor het bewerken van afbeeldingen. Het is veel krachtiger dan Microsoft Paint, maar overweldigt je niet met heel veel verwarrende gereedschappen. Je kunt gemakkelijk delen van een afbeelding vervagen, foto’s automatisch op niveau brengen zodat ze er beter uitzien, en in een paar klikken tekst en vormen aan je foto’s toevoegen. Er zijn ook veel plugins waarmee je de functionaliteit kunt uitbreiden.

Als je Paint.NET te eenvoudig vindt, is GIMP een meer geavanceerde oplossing, die bovendien gratis verkrijgbaar is.

4. Muziek streamen: Spotify

spotify-laptop-muziek-app

Jaren geleden betekende het luisteren naar muziek op je desktop het moeizaam importeren en organiseren van een verzameling MP3’s. Dat is nu niet meer het geval; muziekstreamingdiensten maken het kopen van losse albums fysiek of digitaal overbodig.

Er zijn veel muziek streaming diensten beschikbaar, maar wij denken dat de essentiële keuze voor Windows 10 of 11 Spotify is. Met het gratis abonnement kun je zoveel muziek luisteren als je wilt, en er zijn verschillende Spotify Premium abonnementen die de moeite waard zijn voor fervente luisteraars. Spotify herbergt ook miljoenen podcasts, waardoor alles op één handige plek beschikbaar is.

Spotify heeft ook een speciale Windows app, in tegenstelling tot sommige concurrenten. Als je echter al in een ander ecosysteem hebt geïnvesteerd, zijn Apple Music of YouTube Music misschien een betere keuze voor je.

5. Bestandscompressie en -extractie: 7-Zip

Windows heeft ingebouwde ondersteuning voor eenvoudige gezipte bestanden, maar alles wat verder gaat dan de basis vereist een krachtiger hulpmiddel. Hoewel dit niet de meest opwindende software categorie is, is een bestandsextractor toch een onmisbare PC app, zodat je kunt werken met alle soorten gearchiveerde bestanden die je kunt tegenkomen.

7-Zip is de gouden standaard voor bestandscompressie en -extractie apps. Het is klein en installeert zich in enkele seconden, is gemakkelijk te gebruiken, en blijft uit de weg als je het niet gebruikt. Maar wie geavanceerde functies nodig heeft, vindt die toch in 7-Zip.

Het enige nadeel van 7-Zip is het verouderde, spartaanse uiterlijk. Als je daar niet overheen kunt komen, kijk dan eens naar PeaZip, een vergelijkbaar programma.

6. Office Suite: LibreOffice

De kans is groot dat je ooit een productiviteitssuite nodig hebt waarmee je met documenten, spreadsheets en presentaties kunt werken. Je zou kunnen denken dat betalen voor Microsoft Office de enige manier is om die toegang te krijgen, maar dat is verre van de waarheid.

Geen enkele Windows gebruiker zou het zonder LibreOffice moeten stellen. Het is een volledig gratis en krachtig kantoorpakket met alternatieven voor Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access en meer. Als je eenmaal gewend bent aan een paar kleine esthetische verschillen met MS Office, vlieg je door je werk met LibreOffice.

Merk op dat OpenOffice, een ooit populair alternatief, nu zo goed als dood is. Als je LibreOffice niet wilt gebruiken, probeer dan FreeOffice. Je kunt ook webapps zoals Word Online of Google Docs gebruiken, maar wij richten ons hier op volledige desktop downloads.

7. Beveiliging: Malwarebytes Anti-Malware

laptop-werken-software-applicatie

Windows 10 en 11 bevatten Windows Defender, dat voor de meeste gebruikers een goed genoeg antivirus is. Het is echter verstandig om een secundair beveiligingsprogramma geïnstalleerd te houden om het aan te vullen.

Hiervoor kun je niet op tegen Malwarebytes. Met de gratis versie kun je je systeem scannen op malware die je antivirus misschien niet vangt. En voor een krachtige gecombineerde beveiligingsoplossing is upgraden naar Malwarebytes Premium de kosten waard.

8. Wachtwoordmanager: Bitwarden

Het is menselijkerwijs niet mogelijk om voor elk account sterke wachtwoorden te maken en ze allemaal te onthouden. Daarom heb je een wachtwoordmanager nodig. Dat is een veilige dienst die goede wachtwoorden voor je aanmaakt en ze vergrendelt achter één hoofdwachtwoord, dat het enige is dat je hoeft te onthouden.

Bitwarden is de beste gratis wachtwoordmanager en een van de belangrijkste stukjes software die je kunt downloaden. Naast de desktop app moet je de Bitwarden extensie installeren in de browser van je keuze om gemakkelijk wachtwoorden automatisch in te vullen. Volg onze complete gids om aan de slag te gaan met een wachtwoordmanager om te leren hoe je aan de slag gaat.

9. Berichten: Rambox

De kans is groot dat je minstens één berichtendienst gebruikt om overdag in contact te blijven met je vrienden. Met zoveel opties om uit te kiezen is er geen manier om de beste berichtendienst te kiezen, want het hangt allemaal