Neppe of Echte Parels? 20x Manieren om Namaak te Herkennen!

Heb je je ooit afgevraagd of de prachtige parelketting die je oma je gaf wel echt is? En die prachtige parelketting die je vriend je gaf – zou die nep kunnen zijn? Lees verder om erachter te komen hoe je kunt zien of je parels echt zijn.

1. Bijt op je parel

nepparels-echte-parels-sieraad-ketting

Als je niet zeker weet of je parels echt zijn, kun je ze altijd testen door erop te bijten. Echte parels moeten vrij hard zijn, terwijl nepparels meestal veel zachter zullen zijn. Probeer het dus maar eens – maar zorg ervoor dat je niet te hard bijt, anders eindig je misschien met een mondvol poeder!

Plaats de parel voorzichtig tussen je tanden en kijk of hij korrelig aanvoelt. Als dat zo is, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een natuurlijke parel. Imitatieparels bestaan meestal uit glas of plastic, die glad aanvoelen als je erop bijt.

2. Nepparels zijn goedkoop

Als je nog steeds niet zeker weet of je authentieke parels hebt, kijk dan eens naar het prijskaartje. Echte parels zullen meestal duurder zijn dan imitatieparels. Als je dus een geweldige deal vindt voor een goedkope streng echte parels, is de kans groot dat ze niet echt zijn.

3. Voel

Een andere manier om te zien of parels echt zijn is door ze aan te raken. Echte parels voelen koud aan. Ongeacht het weer worden ze langzaam warm als je ze draagt. Imitatieparels daarentegen voelen warm aan en veranderen niet van temperatuur. Dus als je een koud gevoel hebt als je je parels draagt, zijn ze waarschijnlijk echt.

Deze test is echter niet 100% nauwkeurig en hangt sterk af van de samenstelling van de imitatieparels.

4. Gebruik wrijving

De volgende methode om de herkomst van je parels te ontdekken is een beetje ingrijpend, maar wel 100% nauwkeurig. Probeer dus deze truc, wrijf een echte parel tegen een andere authentieke parel. Dit wrijven moet korrelig aanvoelen, niet glad, en een dun parelpoeder opleveren.

Als je parels nep zijn, zal het wrijven geen effect hebben. De parels zullen geen poeder produceren, en je zou zelfs kunnen eindigen met een paar bekraste plastic parels!

5. Controleer op gebreken

nep-echt-parel-sieraden-accessoires

Eén manier om te zien of parels echt zijn, is door het oppervlak te onderzoeken. Zoals alles wat moeder natuur creëert, zijn geen twee parels identiek. Als je goed kijkt, zie je op echte parels kleine ribbeltjes die lijken op vingerafdrukken. Deze ribbels geven elke parel zijn unieke karakter en zorgen ervoor dat authentieke parels enigszins ruw aanvoelen. Als je de ribbels op het oppervlak van “echte” parels niet kunt voelen omdat ze helemaal glad zijn, zijn ze daarom waarschijnlijk niet echt.

6. Controleer op boventonen

Een andere manier om te zien of parels echt zijn is door te kijken naar boventonen (normaal bij echte parels) – de lichte kleur die zichtbaar is aan de buitenkant als het licht erop valt. Omdat authentieke parels afkomstig zijn van verschillende weekdieren en vaak van verschillende plaatsen, moeten de boventonen van biologische parels verschillen. Gewoonlijk is het boventooneffect – dat moeilijk na te bootsen is – niet aanwezig bij imitatieparels.

7. Controleer het gewicht

Zijn echte parels zwaar of licht? Ja, een belangrijk verschil tussen authentieke parels en nepparels is hun gewicht. Echte parels zijn stevig en substantieel, waardoor ze zwaarder zijn dan hun onechte tegenhangers.

Probeer deze pareltest: houd een losse parel in je hand en voel het gewicht. Als een losse parel licht is in verhouding tot zijn grootte, is het waarschijnlijk een kunstmatige steen. Nepparels bestaan meestal uit plastic of een ander soort lichter materiaal.

8. Stuitert je parel?

De stuitertest is een goede manier om te zien of je een echte parel hebt. Laat de losse parel van 2 meter hoog op glas vallen en let dan op de hoogte van de terugkaatsing. Als de parel hoger terugkaatst dan 1 meter, is het hoogstwaarschijnlijk een echte parel, want de hoogte van de terugkaatsing van nepparels is veel lager.

9. Controleer de grootte

parels-sieraden-nep-echt

Authentieke parels zijn er in verschillende vormen en maten, in tegenstelling tot door de mens gemaakte parels (die één uniforme maat hebben). Deze verschillende parelvormen en -maten ontstaan omdat echte parels van nature voorkomen, en alles wat in de natuur organisch voorkomt zal variaties in vorm vertonen. Nogmaals, natuurlijke parels zijn niet perfect rond.

Imitatieparels daarentegen hebben door de exacte fabricageprocedure een overdreven perfecte ronde vorm. Ronde parels van dezelfde grootte zijn typisch kunstmatig. Ronde parels van verschillende grootte kunnen echter echt zijn.

10. Luister naar je parels

Een andere gemakkelijke manier om je parels te testen is door ernaar te luisteren! Klop op twee echte parels tegen elkaar, en je zou een zacht en uniek geluid moeten horen. Als je daarentegen namaakparels tegen elkaar klopt, levert dat een heel flauw geluid op.

11. Gebruik UV-licht

UV-licht is een geweldige optie als je een snelle en gemakkelijke manier zoekt om te testen of parels echt zijn.

Echte parels zullen fluoresceren onder ultraviolet licht, wat betekent dat ze oplichten. Druk een kleine UV-zaklamp over een parel om te zien of hij gloeit. Als de parel gloeit, is het waarschijnlijk een echte parel. Een natuurlijke parel fluoresceert onder ultraviolet licht door de aanwezigheid van natuurlijke organische verbindingen in het parelmoer.

Imitatieparels daarentegen zijn meestal gemaakt van glas of plastic en bevatten deze natuurlijke organische verbindingen niet. Daardoor fluoresceren ze niet onder UV-licht. Als je dus met een UV-lamp over een imitatieparel schijnt en hij gloeit niet, dan is het waarschijnlijk een nepparel.

Een nadeel van UV-licht gebruiken om te testen of parels echt zijn is dat sommige nepparels op de markt materialen bevatten die wel fluoresceren onder UV-licht. Deze methode is dus niet waterdicht.

12. Natuurlijke parels worden aangetrokken tot magneten

De gemakkelijkste manier om te controleren of je parels echt of nep zijn is met behulp van de magneetproef. Als je een kleine magneet bij een echte parel plaatst, zorgt de aantrekkingskracht ervoor dat de echte parel eraan blijft plakken, terwijl nepparels geen enkel teken van aantrekkingskracht op de magneet zullen vertonen.

13. Gebruik natuurlijk licht

Authentieke parels zien er stralend uit en zijn meer reflecterend. Test je parels door ze tegen een lichtbron te houden en kijk of elke parel het licht reflecteert met een iriserende gloed. Als elke parel dat doet, kijk je waarschijnlijk naar een streng authentieke parels. Synthetische parels daarentegen hebben een glanzende afwerking, maar zijn niet reflecterend.

14. De nagellak remover test

parel-sieraad-parfum-boek-lifestyle

Het gebruik van nagellakremover is een manier om te testen of je parels echt zijn. Breng eerst een kleine hoeveelheid nagellakremover aan op een watje en wrijf dan lichtjes met het watje tegen de parel. Imitatieparels zullen binnen een minuut nadat je dit hebt gedaan hun totale glans verliezen.

15. Gebruik vuur

Als je een echte parel mild verbrandt, blijft de parel glanzend en intact, en produceert hij geen geur. Een authentieke parel produceert een plopgeluid als de vlam ongeveer 2 minuten consequent brandt. Als een nepparel daarentegen in contact komt met een open vlam, geeft hij een vieze stank af en verliest hij zijn glans.

16. Onderzoek het snoer

Doorgaans verbinden authentieke parels zich langs een zijden of nylon draad. Als je een streng parels onderzoekt en het snoer is van katoen, dan zijn het hoogstwaarschijnlijk geen echte parels. Katoenen snaren komen het meest voor bij het rijgen van imitatieparels.

Natuurlijke parels worden meestal verbonden via een zijden of nylon draad, omdat deze materialen veel sterker zijn en de delicate structuur van de parels niet beschadigen. Katoenen snaren worden daarentegen nooit gebruikt op natuurlijke parels, omdat ze de buitenste coating van de parels wegslijten, waardoor ze er versleten en dof uitzien.

17. Zoek naar knopen

Authentieke parels hebben meestal een knoop tussen elke parel. Deze knopen voorkomen dat authentieke parels tegen elkaar wrijven (waardoor krassen ontstaan) en beschermen je parels als de streng knapt. Knopen dragen ook bij aan de sterkte van de draad, dus als je een parelstreng op echtheid onderzoekt, let dan op knopen.

Pas op, want sommige hoogwaardige nepparelsnoeren bevatten knopen tussen elke parel om voor authentiek door te gaan. Deze test op zich is dus geen definitief bewijs. Als je vermoedt dat de streng nep is, gebruik dan deze test in combinatie met een paar van de andere tests om zeker te zijn.

18. Gebruik een microscoop

De gemakkelijkste manier om te zien of een parel echt is, is hem te bekijken met een microscoop, waarmee je het oppervlak onder een vergroting van 10x kunt bekijken. Onder een microscoop lijkt een echte parel geschubd, terwijl nepparels vaak een korrelige textuur hebben.

19. Zoek naar een borgat

parel-ketting

Bekijk de parel met een vergrootglas om vast te stellen of het boorgat een ring eromheen heeft. Zo ja, dan is het hoogstwaarschijnlijk een echte parel. Iets anders om op te letten is dat boorgaten in echte parels vaak kleiner zijn dan die in namaakparels. De gaten in echte parels worden zo klein mogelijk geboord om de integriteit van authentieke parels te behouden.

20. Raadpleeg een professional

Als je nog steeds niet zeker weet of de parels in je bezit authentiek zijn, stuur ze dan voor onderzoek naar een professionele juwelier. Zij kunnen je gemakkelijk helpen bij het authentiek verklaren van je parels en je een duidelijke beoordeling geven of het al dan niet biologische parels zijn.

Conclusie

Uiteindelijk zul je, als je zeker wilt weten dat een parel echt is, hem naar een expert moeten brengen voor authentificatie. Maar gelukkig zijn er, voordat je deze stappen doorloopt, genoeg manieren om te zien of er iets mis is met je parels – van het nader bekijken van hun oppervlak en onvolkomenheden tot het testen van hun gewicht en veerkracht. Maak je dus geen zorgen; je zit niet opgescheept met een nepparel als je weet waar je op moet letten!