Top 10 Verborgen Rustige Natuurwonderen in Mexico

De pure schoonheid van een poederzacht Mexicaans strand valt niet te ontkennen. De grote, uitgestrekte zandvlakten met daarachter lome wuivende palmbomen hebben Mexico in de eerste plaats op de toeristenkaart gezet. Ja, de stranden van Mexico behoren echt tot de beste ter wereld. Maar een nadere beschouwing van de natuurlijke wonderen onthult dat het land zoveel meer herbergt dan de betoverende kustlijn.

Mexico heeft een van de meest uiteenlopende topografieën ter wereld. De bergen bereiken een hoogte van meer dan 18.000 meter. Het is een land van stromende watervallen, woeste rivieren, bergdorpjes, woestijnen en geheimzinnige jungles. Het natuurschoon waarvoor veel reizigers de halve wereld overvliegen, is hier op dit continent te vinden, op slechts een korte vlucht afstand. Met dat in gedachten zijn hier 10 prachtige natuurwonderen in Mexico die echt verborgen juweeltjes zijn.

1. Tamul waterval, San Luis Potosi

Tamul Waterfalls (Aquismon) - All You Need to Know BEFORE You Go

De Tamul waterval stort van een torenhoge hoogte uit de rotsen en stort dramatisch in de Tampaón rivier. De watervallen van de staat San Luis Potosi zijn beroemd in heel Mexico, en de Tamul waterval is de meest adembenemende van het stel.

Cascada de Tamul staat bekend om zijn turquoise tinten, en om de krachtige kracht waarmee hij langs de kliffen naar beneden stort. Het is het resultaat van het samenkomen van de Gallinas rivier en de Santa Maria rivier, waardoor een adembenemende waterval van 1.000 meter breed ontstaat.

Toegang tot de waterval is niet eenvoudig, want het vereist een avontuurlijke geest en enige planning. Maar voor wie de moeite neemt, is de beloning zeker de moeite waard. Je kunt de watervallen bereiken vanuit de stad Tanchachin, en ze zijn ongeveer twee uur stroomopwaarts varen in een kleine pangaboot. Vermijd een bezoek in de zomer, wanneer de zware regens de ervaring veel uitdagender maken. Je kunt ook beter de feestdagen vermijden, want dan stroomt de menigte toe.

2. Nanacamilpa Vuurvliegenreservaat, Tlaxcala

Avistamiento de Luciérnagas | Events in Nanacamilpa, Tlaxcala. Mexican Fiesta in 2023 | Experts in Mexico

De Piedra Canteada bossen in Centraal-Mexico lijken zo uit een sprookje te komen. Als de zon ondergaat en de lucht inktblauw wordt, beginnen de dikke, schaduwrijke bossen te zoemen met een etherische gloed. Elke zomer, van juni tot augustus, komen honderdduizenden vuurvliegjes tot leven in de duisternis en verlichten de wildernis met pure magie.

Dit is het Nanacamilpa Vuurvliegenreservaat, en het is echt iets uit een sprookjesboek. Aan de voet van de Iztaccíhuatl en Popocatépetl vulkanen, ongeveer 60 mijl van Mexico Stad, schitteren de bossen met deze hemelse zwevende constellaties van vuurvliegjes. Tijdens het paringsseizoen biedt het dorp bosrondleidingen aan en in verschillende eco-hotels kunnen gasten overnachten.

3. Hierve el Agua, Oaxaca

hierve-el-agua-oaxaca-mexico

De stad Oaxaca checkt alle vakjes als het gaat om een droomvakantie in Mexico: keuken, cultuur, geschiedenis en design. Maar net buiten de stad Oaxaca ligt een van de meest spectaculaire natuurwonderen van het hele land: Hierve el Agua, een versteende rotsformatie die de illusie geeft van een klif met een stromende waterval, perfect bevroren in de tijd. Op de top van de klif vind je een reeks natuurlijke minerale poelen die uitkijken over de met groen bedekte bergen die in alle richtingen golven zo ver het oog reikt.

Hierve el Agua is het resultaat van de verkalking van natuurlijke bronnen die naar de rand van een klif zijn geduwd. Het resultaat is een betoverende optische illusie die lijkt alsof een waterval wordt gepauzeerd terwijl hij langs de torenhoge klif naar beneden tuimelt.

De beste manier om deze plek te bezoeken is door een auto te huren of een chauffeur in te huren. Tourbussen zijn een andere optie. Tip: Ga zo vroeg mogelijk om het helemaal zelf te ervaren. Bij de ingang zijn kleine winkeltjes en verkopers geopend, voor het geval je trek hebt in een verfrissende snack van vers fruit bestrooid met tajin, een ijslolly, of zelfs een ijskoud biertje. Maar waar je hier voor komt zijn de spectaculaire uitzichten, en misschien een jaloersmakende Instagramkiek of twee.

4. Sumidero Canyon, Chiapas

sumidero-canyon-mexico-mooie-plekken

De Mexicaanse deelstaat Chiapas is een natuurwonder op zich, met mistige, koele bergen en dichte, stomende jungles. Vanaf de hoge top van de stad San Cristobal de las Casas zigzaggen reizigers over een bergpad naar beneden om de duizelingwekkende vallei van de Sumidero Canyon te bereiken.

Deze natuurlijke canyon werd uitgeslepen door de Grijalva rivier, met aan weerszijden torenhoge rotswanden van 3.000 meter. De plek werd in de jaren tachtig uitgeroepen tot nationaal park, en het is geen wonder waarom. Het uitzicht vanaf de zes uitkijkpunten langs de rand van de canyon is gewoonweg adembenemend.

De populairste manier om de canyon te verkennen is misschien wel via een boottocht die over de rivier slingert, zodat bezoekers zich kunnen vergapen aan de imposante rotswanden. Maar wie afziet van een boottocht kan nog steeds het meeste uit dit park halen met wandelen, kajakken en abseilen. Bedenk wel dat je waarschijnlijk nog steeds een gids nodig hebt, want het park wemelt van de gevaarlijke maar prachtige wilde dieren, zoals jaguars, krokodillen en ratelslangen.

5. Peña de Bernal, Querétaro

pena-de-bernal-queretaro

De stad San Sebastián Bernal is gezegend met een wachter. De Peña de Bernal, een nationale schat en een van de grootste monolieten ter wereld, torent meer dan 100 meter boven dit koloniale 17e-eeuwse dorp uit.

De Peña de Bernal, die meer dan 2.500 meter boven de zeespiegel uitsteekt, is lange tijd een heilige plaats geweest voor het inheemse Otomi-Chichimeca volk. Tot op de dag van vandaag maken afstammelingen van deze groep een pelgrimstocht naar de top in een glorieuze, nauwgezette processie, waarbij ze een houten kruis dragen dat bijna 90 kilo weegt.

Op de top van de Peña de Bernal heb je een prachtig uitzicht over de staat Querétaro. Een geprepareerd wandelpad leidt naar een van de zijden, maar om de monoliet te beklimmen is enige vaardigheid vereist – de laatste 150 meter is een steile, verticale rotswand. Maar zelfs als je Peña de Bernal vanaf de grond bekijkt, is het een van de meest spectaculaire natuurwonderen in centraal Mexico.

6. Copper Canyon, Chihuahua

copper-canyon-chihuahua-mexico-mooiste-plekken

Amerika’s Grand Canyon is iets spectaculairs. Maar wist je dat Mexico zijn eigen versie heeft die aantoonbaar dieper is? Bekend als Barrancas del Cobre (Koperen Kloof), is dit massieve systeem van kloven eigenlijk het hoogtepunt van zes verschillende ravijnen die door het noordwesten van Mexico lopen.

Met een oppervlakte van meer dan 25.000 vierkante kilometer is deze canyon zelfs groter dan de Grand Canyon in de VS. De canyons zijn uitgeslepen door zes verschillende rivieren die allemaal uitmonden in de Golf van Californië. En het dankt zijn naam aan de roestkleurige wanden die hoog boven de door de rivier uitgesleten ravijnen uittorenen.