Top 25 Makkelijke Hondenrassen met Weinig Onderhoud

We hebben 30 rassen geselecteerd die gemakkelijk te bezitten zijn (op de een of andere manier). Vervolgens hebben we ze elk gerangschikt op basis van onze criteria voor “weinig onderhoud”.

Wat is weinig onderhoud?

Voordat we beginnen moeten we ons afvragen: “Wat is onderhoudsarm?” Wil je een hond die gemakkelijk te trainen is? Die niet verhaart? Geweldig met kinderen en goed voor senioren? Een hond die lui is en het liefst de hele dag luiert?

We beseffen dat weinig onderhoud voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. We hebben elk ras beoordeeld op al deze eigenschappen, zodat je gemakkelijker kunt beslissen.

Er zijn altijd uitzonderingen!

Dit zijn geen harde regels, onze beoordelingen zijn meer een soort richtlijnen. Er zijn altijd uitzonderingen en het verschilt per individuele hond.

Bijvoorbeeld: het is mogelijk dat je eindigt met een zeer energieke hond die verondersteld wordt nogal lui te zijn.

Training is noodzakelijk

Verwacht geen onderhoudsarme hond vanaf de eerste dag dat je adopteert. Je zult wat tijd en moeite moeten besteden om je hond op een comfortabel trainingsniveau te krijgen.

Maar als jij en je hond eenmaal een routine hebben – kun je er zeker van zijn dat ze rustiger worden en genieten van het gemakkelijke leven.

Honden met weinig onderhoud

1. Chihuahua

Chihuahua-makkelijke-honden

De Chihuahua is eigenlijk een geweldige metgezel, en klaar om de dag door te brengen met wat je ook van plan bent. Chihuahua’s zijn gewoon tevreden om aan je zijde te zijn, en kunnen beschreven worden als “klittenband” honden.

Ze alleen laten kan leiden tot verveling, kauwen, en blaffen. Het is aan te raden dat je iemand hebt die deze hond bijna altijd gezelschap houdt.

Zelfs met die kleine pootjes hebben Chihuahuas verrassend veel energie te verbranden, en een wandeling van 30 minuten kan helpen om slecht gedrag in te tomen. Houd er wel rekening mee dat ze nogal gevoelig zijn voor warme en koude temperaturen.

2. Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier is een zachtaardige ziel die zijn liefde wil delen met iedereen om zich heen. Hun vriendelijke houding werkt onmiddellijk aanstekelijk en het is moeilijk om niet te glimlachen in hun aanwezigheid.

Deze honden zijn intelligent en zijn bereid om te leren – zolang je er een traktatie voor terug hebt. Maar, hun zachtaardige houding betekent dat schreeuwen of schelden ertoe zal leiden dat deze hond voor je wegloopt en zich voor je verstopt.

Cavaliers zijn “klittenband” honden, wat betekent dat ze niet graag alleen gelaten worden. Overweeg deze hond als reisgenoot, of heb iemand thuis die hem gezelschap kan houden.

3. Bedlington Terriër

Bedlington Terriër - Alles over dit hondenras | Purina

Net als zijn Terrier neven, werd deze Bedlington Terrier oorspronkelijk gefokt voor de jacht.

Hoewel ze eruit zien als een pasgeboren lammetje, zijn deze honden moedig en zijn ze uitstekende waakhonden. Deel uitmaken van de Terrier familie betekent ook dat ze een zeer hoge prooidrift hebben.

Daarom gaat een beetje dagelijkse beweging ver met de Bedlington. Het laatste wat je wilt is een verveelde Terrier, anders nemen ze hun toevlucht tot kauwen, blaffen en graven.

Bedlingtons zijn ongelooflijk intelligente honden, maar kunnen tekenen van koppigheid vertonen. Verlies je kalmte niet, de beste methode hier is positieve training, want ze zijn erg gevoelig voor schelden.

4. Teckel

Teckels zijn kleine bundels van vreugde die hun dagen doorbrengen met spelen en dutten. Ze passen zich goed aan zowat elke gezinsroutine aan, zolang het maar is met degenen van wie ze houden.

Ondanks hun kleine formaat houden deze honden nog steeds van ruig en onstuimig en kunnen ze een persoonlijkheid hebben die groter is dan zijzelf. Teckels worden ook beschreven als alert en nieuwsgierig, en kunnen willen blaffen naar alles wat hun interesse wekt.

Deze kleine honden zijn ongelooflijk pienter en staan open voor training. Problemen ontstaan door hun koppigheid, en dat wordt heel duidelijk bij de zindelijkheidstraining.

Er is een enorme verscheidenheid aan teckelkleuren, patronen, en vachttypes om uit te kiezen.

5. Franse Bulldog

franse-bulldog-makkelijke-honden

Er is geen hond zoals een Frenchie. Hun unieke vleermuisachtige oren, hun grote vierkante kop, en niet te vergeten hun dwaze persoonlijkheid.

Franse Bulldoggen zijn vriendelijke, nieuwsgierige en rimpelloze kleine komieken. Ze zijn goed in het maken van vrienden en passen perfect in het gezinsleven. Ze blaffen meestal niet veel, maar hebben wel de neiging om te grommen als ze opgewonden of geïrriteerd zijn.

Omdat ze een plat gezicht hebben, hebben ze de neiging om moeilijk te ademen. Te veel beweging, of te veel blootstelling aan hitte moet worden vermeden. Ook hebben Frenchies de neiging om gezondheidsproblemen te hebben die talrijke dierenartsbezoeken vereisen (wat duur kan zijn).

6. Papillon

Alert, energiek, en altijd op zoek naar hun volgende grote avontuur – de Papillon is altijd op zoek naar plezier. Dit zijn kleine honden die hebben een grote geest, en zijn niet bezorgd met hun gebrek aan grootte.

De Papillons favoriete tijdverdrijf is zetten op een show voor zijn eigenaars, aangezien zij uw aandacht te allen tijde opeisen. Of het nu gaat om spelen, rennen, springen of je gezicht likken – deze kleine hond is altijd in de weer. Maar het is allemaal voor de lol.

Ondanks al die energie en afleiding zijn ze zeer enthousiaste leerlingen, waardoor ze uitblinken in trainingen en behendigheidscursussen.

7. Havanezer

Het grootste hart van alle honden, de Havanezer heeft maar één ding aan zijn hoofd, en dat ben jij. Maar met al die gehechtheid wordt de Havanezer niet graag alleen gelaten.

Vroege socialisatie is belangrijk om te voorkomen dat je hond te timide wordt. En hoewel het trainen van deze honden een langzaam proces kan zijn, is het noodzakelijk om overmatig blaffen en andere slechte gewoonten in te tomen.

Hoewel de Havanezer wordt beschouwd als een niet verharende hond, is regelmatig borstelen en borstelen nodig om je pup vrij te houden van pijnlijke viltjes.

8. Italiaanse Windhond/Greyhound

italiaanse-greyhound

Net als hun grotere Greyhound neven staat de Italiaanse Greyhound bekend als een atletisch ras. Maar wat je misschien niet verwacht is dat deze honden een zeer kalme en beminnelijke houding hebben.

Terwijl ze van een goede ren houden, houden ze vooral van dutjes en opwarmen met hun baasjes.

Ze kunnen nog steeds verlegen zijn bij vreemden, en een beetje timide buiten het comfort van hun huis. Maar met een beetje vroege socialisatie kunnen ze vertrouwen opbouwen en hun nerveuze gedrag overwinnen.

Training kan soms een uitdaging zijn, vooral met potjestraining. Deze honden zijn echter ongelooflijk gevoelig voor schelden of negatieve training.

9. Maltezer

Energiek en elegant – de perfecte manier om de Maltezer te beschrijven. Een prinses (of prins) die de voorkeur geeft aan de fijnere dingen in het leven, en daar horen vaak ook rennen, spelen en tijd doorbrengen met geliefden bij.

De Maltezer raakt erg gehecht aan zijn baasjes, en ze worden niet graag alleen gelaten. Ze worden ook beschermend voor hun baasjes, waardoor ze wantrouwig worden tegenover vreemden, kinderen of andere honden.

Maltezers zijn ongelooflijk intelligent, gemakkelijk te trainen, en verharen minimaal. Ze luieren graag bij hun baasjes, en maken in de zomer lange wandelingen.

Hun witte elegante haar vereist dagelijks onderhoud en verzorging.

10. Dwergschnauzer

Dwergschnauzer: de kleinste onder de Schnauzers - Hond.nl

Onbeperkte energie en ‘s werelds grootste hart, dat is wat je krijgt met een Schnauzer. Hun enthousiasme en genegenheid kent geen grenzen, en je kunt verwachten dat deze jongen ermee van de muur stuitert.

Schnauzers staan graag in het middelpunt van de belangstelling, ze voeren een show op voor jou en je vrienden en zijn geweldige komieken.

Dagelijkse beweging is cruciaal voor de Schnauzer, anders kunnen ze hun verveling eruit halen door destructief te zijn.

Ze staan aan de top van hun klasse, en kunnen in een rustige omgeving heel snel leren. Mentale stimulatie is net zo belangrijk op lichamelijk gebied voor de Schnauzer, en ze hunkeren naar leren en ontdekken.

11. Pomeriaan

Een soms overdreven zelfverzekerde herrieschopper (maar het is allemaal voor de lol), de Pomeriaan is een pluizige hond die de ster van zijn eigen show is. Ze kunnen beschreven worden als zelfverzekerd, nieuwsgierig, en genieten ervan om als een prins (of prinses) behandeld te worden.

Vanwege hun larger-than-life persoonlijkheid moet je wat huisregels opstellen, zodat ze niet denken dat ze de baas zijn. En ze kunnen het meest koppig zijn met potjestraining en overmatig blaffen.

12. Mopshond

Mopshonden zijn de komieken van de hondenwereld, en ze injecteren wat van hun unieke persoonlijkheid in elke situatie. Hoewel ze niet op zoek zijn naar meer problemen om in terecht te komen – staan ze bekend als aanhankelijk, speels en avontuurlijk.

Ze zijn niet de meest energieke groep, maar ze genieten zeker van wat dagelijkse wandelingen en speeltijd.

Ondanks hun korte vacht zul je misschien verbaasd zijn hoeveel deze kleine hond kan verharen.

Hun unieke gezichtsstructuur levert een paar problemen op. Ten eerste zorgt het ervoor dat ze luid ademen, dus bereid je oren voor op veel gesnuif en gehijg. Ten tweede kunnen ze daardoor hun temperatuur niet goed regelen, dus deze honden in te warme of te koude omstandigheden achterlaten kan tot ernstige problemen leiden.

13. Shih Tzu

shih-tzu-makkelijke-honden

Altijd het middelpunt van de belangstelling, de Shih Tzu is speels, lief en wil niets liever dan deel uitmaken van het gezin.

Vriendelijkheid zit in hun genetica, dat komt omdat Shih Tzu’s gefokt zijn voor gezelschap, dus je zult hier geen jacht- of kudde-eigenschappen vinden.

Hun goedmoedige houding maakt ze zeer geschikt voor zowat alles: kinderen, gezinnen en andere honden zijn geen probleem – hoe meer hoe beter.

Shih Tzus blinken uit in paren, en ze zullen elkaar bezig houden, wat (verrassend genoeg) minder moeite kost als eigenaar.

14. Yorkshire Terriër

“Yorkies” zijn de ster van hun eigen show, en ze willen er zeker van zijn dat iedereen kijkt.

Ze hebben veel persoonlijkheid om mee te pronken, en dat gaat zeker gepaard met wat pit.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om op knaagdieren te jagen, en deze eigenschappen zijn nog steeds heel duidelijk, want hun prooidrift is ongekend.

Yorkies leven voor gezelschap, en tonen eindeloze liefde en vertrouwen voor hun eigenaar. Maar hun eigenaar is de enige liefde in hun leven, en soms is niemand anders wel