Top 25 Makkelijke Hondenrassen met Weinig Onderhoud

We hebben 30 rassen geselecteerd die gemakkelijk te bezitten zijn (op de een of andere manier). Vervolgens hebben we ze elk gerangschikt op basis van onze criteria voor “weinig onderhoud”.

Wat is weinig onderhoud?

Voordat we beginnen moeten we ons afvragen: “Wat is onderhoudsarm?” Wil je een hond die gemakkelijk te trainen is? Die niet verhaart? Geweldig met kinderen en goed voor senioren? Een hond die lui is en het liefst de hele dag luiert?

We beseffen dat weinig onderhoud voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. We hebben elk ras beoordeeld op al deze eigenschappen, zodat je gemakkelijker kunt beslissen.

Er zijn altijd uitzonderingen!

Dit zijn geen harde regels, onze beoordelingen zijn meer een soort richtlijnen. Er zijn altijd uitzonderingen en het verschilt per individuele hond.

Bijvoorbeeld: het is mogelijk dat je eindigt met een zeer energieke hond die verondersteld wordt nogal lui te zijn.

Training is noodzakelijk

Verwacht geen onderhoudsarme hond vanaf de eerste dag dat je adopteert. Je zult wat tijd en moeite moeten besteden om je hond op een comfortabel trainingsniveau te krijgen.

Maar als jij en je hond eenmaal een routine hebben – kun je er zeker van zijn dat ze rustiger worden en genieten van het gemakkelijke leven.

Honden met weinig onderhoud

1. Chihuahua

Chihuahua-makkelijke-honden

De Chihuahua is eigenlijk een geweldige metgezel, en klaar om de dag door te brengen met wat je ook van plan bent. Chihuahua’s zijn gewoon tevreden om aan je zijde te zijn, en kunnen beschreven worden als “klittenband” honden.

Ze alleen laten kan leiden tot verveling, kauwen, en blaffen. Het is aan te raden dat je iemand hebt die deze hond bijna altijd gezelschap houdt.

Zelfs met die kleine pootjes hebben Chihuahuas verrassend veel energie te verbranden, en een wandeling van 30 minuten kan helpen om slecht gedrag in te tomen. Houd er wel rekening mee dat ze nogal gevoelig zijn voor warme en koude temperaturen.

2. Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier is een zachtaardige ziel die zijn liefde wil delen met iedereen om zich heen. Hun vriendelijke houding werkt onmiddellijk aanstekelijk en het is moeilijk om niet te glimlachen in hun aanwezigheid.

Deze honden zijn intelligent en zijn bereid om te leren – zolang je er een traktatie voor terug hebt. Maar, hun zachtaardige houding betekent dat schreeuwen of schelden ertoe zal leiden dat deze hond voor je wegloopt en zich voor je verstopt.

Cavaliers zijn “klittenband” honden, wat betekent dat ze niet graag alleen gelaten worden. Overweeg deze hond als reisgenoot, of heb iemand thuis die hem gezelschap kan houden.

3. Bedlington Terriër

Bedlington Terriër - Alles over dit hondenras | Purina

Net als zijn Terrier neven, werd deze Bedlington Terrier oorspronkelijk gefokt voor de jacht.

Hoewel ze eruit zien als een pasgeboren lammetje, zijn deze honden moedig en zijn ze uitstekende waakhonden. Deel uitmaken van de Terrier familie betekent ook dat ze een zeer hoge prooidrift hebben.

Daarom gaat een beetje dagelijkse beweging ver met de Bedlington. Het laatste wat je wilt is een verveelde Terrier, anders nemen ze hun toevlucht tot kauwen, blaffen en graven.

Bedlingtons zijn ongelooflijk intelligente honden, maar kunnen tekenen van koppigheid vertonen. Verlies je kalmte niet, de beste methode hier is positieve training, want ze zijn erg gevoelig voor schelden.

4. Teckel

Teckels zijn kleine bundels van vreugde die hun dagen doorbrengen met spelen en dutten. Ze passen zich goed aan zowat elke gezinsroutine aan, zolang het maar is met degenen van wie ze houden.

Ondanks hun kleine formaat houden deze honden nog steeds van ruig en onstuimig en kunnen ze een persoonlijkheid hebben die groter is dan zijzelf. Teckels worden ook beschreven als alert en nieuwsgierig, en kunnen willen blaffen naar alles wat hun interesse wekt.

Deze kleine honden zijn ongelooflijk pienter en staan open voor training. Problemen ontstaan door hun koppigheid, en dat wordt heel duidelijk bij de zindelijkheidstraining.

Er is een enorme verscheidenheid aan teckelkleuren, patronen, en vachttypes om uit te kiezen.

5. Franse Bulldog

franse-bulldog-makkelijke-honden

Er is geen hond zoals een Frenchie. Hun unieke vleermuisachtige oren, hun grote vierkante kop, en niet te vergeten hun dwaze persoonlijkheid.

Franse Bulldoggen zijn vriendelijke, nieuwsgierige en rimpelloze kleine komieken. Ze zijn goed in het maken van vrienden en passen perfect in het gezinsleven. Ze blaffen meestal niet veel, maar hebben wel de neiging om te grommen als ze opgewonden of geïrriteerd zijn.

Omdat ze een plat gezicht hebben, hebben ze de neiging om moeilijk te ademen. Te veel beweging, of te veel blootstelling aan hitte moet worden vermeden. Ook hebben Frenchies de neiging om gezondheidsproblemen te hebben die talrijke dierenartsbezoeken vereisen (wat duur kan zijn).

6. Papillon

Alert, energiek, en altijd op zoek naar hun volgende grote avontuur – de Papillon is altijd op zoek naar plezier. Dit zijn kleine honden die hebben een grote geest, en zijn niet bezorgd met hun gebrek aan grootte.

De Papillons favoriete tijdverdrijf is zetten op een show voor zijn eigenaars, aangezien zij uw aandacht te allen tijde opeisen. Of het nu gaat om spelen, rennen, springen of je gezicht likken – deze kleine hond is altijd in de weer. Maar het is allemaal voor de lol.

Ondanks al die energie en afleiding zijn ze zeer enthousiaste leerlingen, waardoor ze uitblinken in trainingen en behendigheidscursussen.

7. Havanezer

Het grootste hart van alle honden, de Havanezer heeft maar één ding aan zijn hoofd, en dat ben jij. Maar met al die gehechtheid wordt de Havanezer niet graag alleen gelaten.

Vroege socialisatie is belangrijk om te voorkomen dat je hond te timide wordt. En hoewel het trainen van deze honden een langzaam proces kan zijn, is het noodzakelijk om overmatig blaffen en andere slechte gewoonten in te tomen.

Hoewel de Havanezer wordt beschouwd als een niet verharende hond, is regelmatig borstelen en borstelen nodig om je pup vrij te houden van pijnlijke viltjes.

8. Italiaanse Windhond/Greyhound

italiaanse-greyhound

Net als hun grotere Greyhound neven staat de Italiaanse Greyhound bekend als een atletisch ras. Maar wat je misschien niet verwacht is dat deze honden een zeer kalme en beminnelijke houding hebben.

Terwijl ze van een goede ren houden, houden ze vooral van dutjes en opwarmen met hun baasjes.

Ze kunnen nog steeds verlegen zijn bij vreemden, en een beetje timide buiten het comfort van hun huis. Maar met een beetje vroege socialisatie kunnen ze vertrouwen opbouwen en hun nerveuze gedrag overwinnen.

Training kan soms een uitdaging zijn, vooral met potjestraining. Deze honden zijn echter ongelooflijk gevoelig voor schelden of negatieve training.

9. Maltezer

Energiek en elegant – de perfecte manier om de Maltezer te beschrijven. Een prinses (of prins) die de voorkeur geeft aan de fijnere dingen in het leven, en daar horen vaak ook rennen, spelen en tijd doorbrengen met geliefden bij.

De Maltezer raakt erg gehecht aan zijn baasjes, en ze worden niet graag alleen gelaten. Ze worden ook beschermend voor hun baasjes, waardoor ze wantrouwig worden tegenover vreemden, kinderen of andere honden.

Maltezers zijn ongelooflijk intelligent, gemakkelijk te trainen, en verharen minimaal. Ze luieren graag bij hun baasjes, en maken in de zomer lange wandelingen.

Hun witte elegante haar vereist dagelijks onderhoud en verzorging.

10. Dwergschnauzer

Dwergschnauzer: de kleinste onder de Schnauzers - Hond.nl

Onbeperkte energie en ’s werelds grootste hart, dat is wat je krijgt met een Schnauzer. Hun enthousiasme en genegenheid kent geen grenzen, en je kunt verwachten dat deze jongen ermee van de muur stuitert.

Schnauzers staan graag in het middelpunt van de belangstelling, ze voeren een show op voor jou en je vrienden en zijn geweldige komieken.

Dagelijkse beweging is cruciaal voor de Schnauzer, anders kunnen ze hun verveling eruit halen door destructief te zijn.

Ze staan aan de top van hun klasse, en kunnen in een rustige omgeving heel snel leren. Mentale stimulatie is net zo belangrijk op lichamelijk gebied voor de Schnauzer, en ze hunkeren naar leren en ontdekken.

11. Pomeriaan

Een soms overdreven zelfverzekerde herrieschopper (maar het is allemaal voor de lol), de Pomeriaan is een pluizige hond die de ster van zijn eigen show is. Ze kunnen beschreven worden als zelfverzekerd, nieuwsgierig, en genieten ervan om als een prins (of prinses) behandeld te worden.

Vanwege hun larger-than-life persoonlijkheid moet je wat huisregels opstellen, zodat ze niet denken dat ze de baas zijn. En ze kunnen het meest koppig zijn met potjestraining en overmatig blaffen.

12. Mopshond

Mopshonden zijn de komieken van de hondenwereld, en ze injecteren wat van hun unieke persoonlijkheid in elke situatie. Hoewel ze niet op zoek zijn naar meer problemen om in terecht te komen – staan ze bekend als aanhankelijk, speels en avontuurlijk.

Ze zijn niet de meest energieke groep, maar ze genieten zeker van wat dagelijkse wandelingen en speeltijd.

Ondanks hun korte vacht zul je misschien verbaasd zijn hoeveel deze kleine hond kan verharen.

Hun unieke gezichtsstructuur levert een paar problemen op. Ten eerste zorgt het ervoor dat ze luid ademen, dus bereid je oren voor op veel gesnuif en gehijg. Ten tweede kunnen ze daardoor hun temperatuur niet goed regelen, dus deze honden in te warme of te koude omstandigheden achterlaten kan tot ernstige problemen leiden.

13. Shih Tzu

shih-tzu-makkelijke-honden

Altijd het middelpunt van de belangstelling, de Shih Tzu is speels, lief en wil niets liever dan deel uitmaken van het gezin.

Vriendelijkheid zit in hun genetica, dat komt omdat Shih Tzu’s gefokt zijn voor gezelschap, dus je zult hier geen jacht- of kudde-eigenschappen vinden.

Hun goedmoedige houding maakt ze zeer geschikt voor zowat alles: kinderen, gezinnen en andere honden zijn geen probleem – hoe meer hoe beter.

Shih Tzus blinken uit in paren, en ze zullen elkaar bezig houden, wat (verrassend genoeg) minder moeite kost als eigenaar.

14. Yorkshire Terriër

“Yorkies” zijn de ster van hun eigen show, en ze willen er zeker van zijn dat iedereen kijkt.

Ze hebben veel persoonlijkheid om mee te pronken, en dat gaat zeker gepaard met wat pit.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om op knaagdieren te jagen, en deze eigenschappen zijn nog steeds heel duidelijk, want hun prooidrift is ongekend.

Yorkies leven voor gezelschap, en tonen eindeloze liefde en vertrouwen voor hun eigenaar. Maar hun eigenaar is de enige liefde in hun leven, en soms is niemand anders welkom in die relatie.

Deze honden kunnen een onvriendelijke manier hebben met vreemden, honden, en soms andere gezinsleden. Yorkies zijn ideaal voor gezinnen zonder kinderen.

15. Whippet

whippet-makkelijke-honden-huisdier

Vergelijkbaar met Greyhounds, zijn deze honden een populair race ras, en werden ooit gebruikt voor de jacht op konijnen. Vanwege hun atletisch vermogen en intelligentie blinken Whippet’s uit in behendigheids- en gehoorzaamheidscursussen.

Maar zelfs met al die energie zijn deze honden verrassend erg ontspannen en genieten ze van een goed dutje. Ze zijn erg aanhankelijk en kunnen zich aanpassen aan bijna elk type huis. Ook blaffen ze zelden, en de enige keer dat ze geneigd zijn lawaai te maken is als ze alleen gelaten worden.

Ook betekent hun korte vacht een minimale verzorging en verharing.

16. Amerikaanse Eskimo

Intelligent, aanhankelijk en enthousiast voor het leven – de Amerikaanse Eskimo is een perfecte familiehond.

Dit zijn energieke en nieuwsgierige honden die op zoek zijn naar nieuwe dagelijkse uitdagingen, dus moet je ze een fysieke en mentale uitlaatklep geven.

Dit zijn geen honden die je voor langere tijd alleen kunt laten, of ze zullen hun toevlucht nemen tot graven en blaffen.

Eskies zijn zeer pientere en vriendelijke honden, die uitblinken in training en aanpassing aan het gezinsleven. Ze zijn geweldig met kinderen, honden, katten en vreemden.

17. Basset Hond

Basset Hound | Een grappige, eigenwijze, lieve jager

Hoe kun je die ogen en schattige oren weerstaan? De Basset Hound is een geweldige familiegenoot, maar komt met een beetje koppigheid en VEEL hilarische persoonlijkheidskenmerken.

Ze hebben zeker een beetje overtuiging nodig als het gaat om training. Ze staan echter bekend als zeer gevoelige zielen die niet reageren op schelden.

Wat de Basset Hound tot een geweldige onderhoudsarme hond maakt, is dat ze gewoon liever uitslapen, overdag luieren, en misschien stoppen voor een paar korte speelsessies.

Dagelijkse wandelingen zijn nog steeds vereist, maar als lange wandelingen niet je ding zijn, dan is dit misschien de juiste hond voor jou.

Bassets houden er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden, en zullen hun bezorgdheid uiten in hun bekende Basset Hound gehuil. Ze kunnen ook behoorlijk vocaal zijn tijdens het spelen of zelfs tijdens het slapen.

18. Cocker Spaniel

Cocker Spaniels staan bekend om hun zachte en kalme temperament, maar altijd klaar voor een leuk avontuur.

Hun grote hart en grote hersenen betekenen dat ze zeer ontvankelijk zijn voor positieve training, en altijd klaar zijn voor een uitdaging.

Ze staan er soms om bekend overmatig te blaffen (vooral als ze alleen gelaten worden), en timide te zijn rond vreemden. Vroege socialisatie en training kunnen wonderen doen om dit gedrag te beteugelen.

Cocker Spaniels staan ook bekend om hun mooie, vloeiende vacht. Maar aan schoonheid hangt een prijskaartje – en je moet hun vacht dagelijks borstelen en minstens één keer per maand naar een professionele trimsalon gaan.

19. Beagle

beagle-makkelijke-honden

Alles wat een hond geweldig maakt zit in dit kleine lieve pakketje. Beagles zijn trouw, vriendelijk, speels, en altijd op zoek naar een avontuur. Bij het zoeken naar nieuwe avonturen kunnen ze echter vaak in wat slecht gedrag vervallen, en daarom hebben ze vaak een mens of hondenmaatje nodig om die constante behoefte aan aandacht te vullen.

Er is niets zo hartverscheurend als een eenzame Beagle, dus deze alleen thuis laten zal zeker leiden tot vervelend gedrag zoals kauwen, graven of blaffen.

Wat dat betreft – Beagles vereisen veel training vooraf om dat slechte gedrag in te tomen, of je kunt jezelf vinden met een aantal boze buren.

Als je voorbij de eerste (en soms frustrerende) training kunt komen, dan zijn dit fantastische honden met een groot hart.

20. Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden of “Berners” zijn letterlijk enorme komieken met een groot hart. Hun hele doel in het leven is om mensen te laten lachen om hun dagelijkse capriolen.

Ondanks al die mafheid zijn ze zeer ontvankelijk voor training. Ze houden absoluut van gezinsactiviteiten en willen niets liever dan deelnemen aan al jullie dagelijkse avonturen.

Geduld en positieve training is wat hen zal helpen te leren en een beter gezinslid te worden.

Een Berner is een flinke hond. Ze wegen vaak meer dan 100 pond, hun vacht moet voortdurend geborsteld en geborsteld worden, en ze kunnen niet lang alleen gelaten worden. In die zin zijn ze niet onderhoudsarm.

Hun gedrevenheid om deel uit te maken van je gezin maakt ze echter gemakkelijk trainbaar en een geweldige metgezel.

21. Bullmastiff

Bullmastiff’s zijn een beetje een couch-potato. Hoewel ze nooit nee zullen zeggen tegen een wandeling, kun je ze meestal vinden terwijl ze een dutje doen of van de zon genieten.

Hun zeer zachte houding maakt ze verrassend een van de beste grote appartementshonden.

Door hun korte vacht zijn ze heel gemakkelijk te verzorgen. De wangen van de mastiff vormen echter een ander probleem: kwijl. Zoveel kwijl.

Training kan ook een uitdaging zijn, want ze zijn nogal koppig. Ze hebben stevig maar rechtvaardig leiderschap nodig, anders nemen ze die rol voor zichzelf op.

22. Windhond/Greyhound

greyhound-windhond-weinig-onderhoud

Je zou denken dat het bezitten van de snelste hond ter wereld behoorlijk hectisch zou zijn. En hoewel Greyhounds veel beweging nodig hebben, zijn ze eigenlijk heel rustig en lief.

Ze brengen hun dagen graag door met dutten, luieren in de zon en rondhangen met hun familie. Ze zijn echt onderhoudsarm.

Greyhounds blaffen of maken zelden lawaai, tenzij ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Ze ruiken over het algemeen niet door hun korte vacht. En ze zijn zeer ontvankelijk voor training.

Ze kunnen een erg timide ras zijn, en tekenen van nervositeit vertonen rond vreemden en nieuwe honden. Daarom is het aan te raden ze op jonge leeftijd te socialiseren om wat vertrouwen te ontwikkelen.

23. Golden Retriever

Golden Retrievers zijn klaar om je nieuwe beste vriend te zijn vanaf het moment dat je ze ontmoet. Het is gemakkelijk om verliefd te worden op deze honden. Hun humor, persoonlijkheid en vreugde voor avontuur zijn absoluut aanstekelijk.

Golden’s zijn ongelooflijk intelligent en zachtaardig, dus geen wonder dat ze vaak worden gebruikt als hulphond. En hoewel ze voor veel gezinnen de ideale hond zijn, hebben ze toch veel training en beweging nodig.

Deze honden stuiteren van de muren met opgewonden energie, en hebben minstens een uur hardlopen per dag nodig.

Familie is het belangrijkste voor een Golden, dus ze alleen laten zal een hartverscheurende en destructieve hond opleveren.

En tenslotte, die prachtige vacht vraagt veel aandacht, je zult ze dagelijks uitborstelen en om de zoveel tijd een bezoek brengen aan de trimsalon voor goed onderhoud.

24. Standaard Poedel

Elegant, atletisch, gehard en slim. Dit zijn een paar van de beste eigenschappen van de Standaard Poedel. En, je hebt het waarschijnlijk al gehoord: ze staan aan de top van hun klasse met een ongelooflijke intelligentie.

Ondanks dat ze er een beetje “sierlijk” uitzien, zijn dit geharde dieren die houden van een beetje ruw spel en van lange wandelingen.

Met hun intelligentie en energie gecombineerd, kunnen ze zich vervelen en hun toevlucht nemen tot het zoeken van problemen als uitlaatklep. Dagelijks rennen en trainen zal ze tevreden houden.

25. Labrador Retriever

labrador-retriever-hond-huisdier

De Labrador is een trouwe, vriendelijke en gepassioneerde metgezel die niets liever doet dan rennen en spelen met zijn gezin. Bereid je voor op een instant beste vriend voor het leven met compromisloze liefde en knuffels.

Labradors hebben wat leiderschap en geduld nodig, want hun energie en opwinding kunnen uit de pan rijzen. Ze hebben dagelijkse inspannende beweging, nieuwe uitdagingen en mentale stimulatie nodig om echt uit te blinken.

Er is niets destructiever dan een verveelde Lab. Er eentje alleen laten met te veel energie of te weinig afleiding kan dus leiden tot slecht gedrag: meestal door kauwen, blaffen of graven.

Labradors zijn onderhoudsarm in de zin dat ze aanhankelijk, plezierig en intelligent zijn. Maar je zult het niet kunnen overslaan om elke dag te gaan rennen, zelfs als het regent of sneeuwt.

Beste honden voor appartementen

De beste honden voor appartementen en appartementen zijn meestal energiezuinig, gemakkelijk te zindelijk te maken, en maken niet veel lawaai.

Dat moet niet al te moeilijk zijn om te vinden met behulp van deze lijst, maar hoe zit het met grote rassen?

Er zijn een paar grote honden die perfect zijn voor appartementen. Van onze lijst zijn er de:

 • Bullmastiff
 • Duitse Dog
 • Greyhound
 • Newfoundland
 • Sint Bernard

Honden met veel onderhoud

Onderhoudsrijke honden zijn meestal werk- en herdersrassen – of honden die gefokt zijn met als enig doel een klus te klaren. En dat verlangen om te werken kan moeilijk zijn voor eigenaren die geen tijd hebben om zich in te zetten.

Natuurlijk kunnen deze honden een prachtige aanvulling zijn op je huis, en goed getraind worden om in de meeste omgevingen te passen. Weet alleen dat ze extra tijd en geduld nodig kunnen hebben om daar te komen.

 • De meeste Terrierrassen
 • Huskies
 • Malamutes
 • Duitse Herders
 • Australische Herders
 • Boxers
 • Collies
 • Welshe Corgis
 • Herdershonden

Ook interessant

Top 10 Verborgen Rustige Natuurwonderen in Mexico

De pure schoonheid van een poederzacht Mexicaans strand valt...

7x Banen die Gevaar Lopen door Kunstmatige Intelligentie (AI)

Met de snelle vooruitgang van de technologie is de...

Moeite met uit Bed komen? Probeer deze 15 Tips!

Of het nu gaat om stress, depressie, angst of...

Hoe Moet je je Kleden bij een Sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn. Je wilt...