21 Signalen dat je Collega je Niet Mag of zelfs Haat

Ben je stiekem (of niet zo stiekem) bang dat je collega’s je haten? Veel mensen zullen dit pijnlijk duidelijk maken, maar er zijn mensen die veel subtielere signalen afgeven. In plaats van stil te staan bij de angst, kun je je beter afvragen of je collega’s door hun gedrag en opmerkingen hun afkeer van jou laten blijken.

Hier zijn 21 subtiele tekenen dat je misschien een persoonlijkheidsverandering op je werk nodig hebt (of een nieuwe lichting collega’s).

1. Er is geen vertrouwen

Als je merkt dat ze taken niet aan jou overlaten terwijl dat wel zou moeten, of dat je motieven in twijfel worden getrokken, dan is dat een groot teken dat er een breuk is in het vertrouwen.

Zodra je het oordeel hebt achterhaald, heb je de kans om je gedrag te veranderen en de situatie recht te zetten. Het is altijd het beste om je collega’s aan je zijde te hebben. Wees gevoelig voor hun behoeften en wensen en je zult zelf veel gelukkiger zijn op je werk.

2. Je wordt onder de bus gegooid

vrouw-laptop-werken

Als je voor het blok wordt gezet of de schuld krijgt van dingen… dat is nooit goed. De kans is groot dat je ontevreden collega probeert je te laten ontslaan.

3. Je wordt nooit uitgenodigd

Je collega nodigt voortdurend mensen uit voor happy hours of koffie of lunches, maar jij komt nooit op de lijst.

4. Ze spelen de baas

Deze persoon is niet je baas. Jullie zitten misschien zelfs op hetzelfde niveau. Maar hij/zij probeert voortdurend ongeoorloofde macht over je uit te oefenen. Dat suggereert op zijn minst dat ze zichzelf op een belangrijke manier superieur aan je vinden.

5. Je pikt slechte lichaamstaal op

Als je hier en daar kleine oogrollen opvangt, of andere stekelige lichaamstaal zoals armen over de borst gekruist, kun je soms via deze signalen de waarheid lezen in hoe je collega over je denkt.

6. Ze glimlachen nooit in je buurt

Laat staan naar je. Als je in de buurt bent, heb je het gevoel dat je persoonlijk hun parade hebt verpest. Ze zijn meestal heel chique, alleen nooit bij jou.

7. Ze zijn kliekjesachtig

Als je kantoor is gaan voelen als de middelbare school en je collega als een gemeen meisje dat je pest, dan is dat een goed teken dat er iets niet klopt in jullie dynamiek.

8. Ze vragen nooit naar je

Je collega’s hebben het altijd over hun hobby’s, gezinnen, weekendplannen. Alleen niet bij jou in de buurt.

9. Je staat altijd op de achtergrond

werk-collega-discussie-praten

Jouw zorgen en behoeften en projecten staan voortdurend op de achtergrond. De belangrijkste zaken voor je werkprestaties krijgen nooit prioriteit van je team. Slecht teken.

10. Je gevoel zegt het

Het kan gewoon in je hoofd zitten, maar het kan ook waar zijn. Als je een bijzonder chagrijnige of vervelende collega hebt, maar je merkt dat hij niet chagrijnig of vervelend is tegen iemand anders, kan dat een teken zijn om op je instinct te vertrouwen. Als je een sterk gevoel hebt, luister er dan naar!

11. Ze vermijden je

Je collega duikt praktisch de lift in als hij je ziet aankomen, of duikt om de hoek, of neemt een pauze zodra je aankomt…nou, het is duidelijk.

12. Ze moedigen je aan te vertrekken

Als een collega blijft insinueren dat er misschien ergens anders een perfecte functie voor je is, en dat je daar “zoveel gelukkiger of succesvoller” zou zijn, dan is dat een groot teken dat hij/zij je probeert kwijt te raken.

13. Ze verspreiden geruchten

Je hebt een paar geruchten over jezelf gehoord en ze zijn allemaal terug te voeren naar één persoon…ja, de kans is heel groot dat die persoon je gewoon niet mag.

14. Ze houden geen oogcontact

Als je iemand niet mag, is het pijnlijk om hem aan te kijken, toch? Je bent voortdurend bang dat je blik de onderliggende vijandigheid overbrengt. Als je merkt dat een collega je ogen vermijdt, is dit een mogelijke reden.

15. Ze erkennen je niet

Je loopt de kamer binnen en zegt “goedemorgen” en iedereen zegt “goedemorgen” terug…behalve hij.

16. Ze strijken de eer op voor je werk

slechte-werkomgeving-herkennen

Als iemand er alles aan doet om de eer van jouw ideeën te stelen, en hij doet dat bij niemand anders? Probleem.

17. Je krijgt een koor van “nee” te horen

Je collega(‘s) zijn het altijd met je oneens. Schiet elk idee van je af – soms zelfs voordat je het helemaal uit hebt. Vraag jezelf af: doet hij/zij dat bij iemand anders?

18. Ze zijn snauwerig

Nogmaals, mensen kunnen slechte stemmingen en dagen hebben en over het algemeen snauwerig zijn, maar als je merkt dat dit vooral bij jou gebeurt en bijna altijd? Rode vlag.

19. Ze zijn defensief

Je collega wordt super defensief in jouw aanwezigheid. Dit kan wijzen op een gebrek aan vertrouwen, intimidatie, of een diepere afkeer. Voeg het toe aan de lijst.

20. Ze sluiten je uit

Je collega maakt een hoop grappen en grollen over het kantoor, maar jij lijkt je er nooit in te kunnen wurmen. Als je geen deel uitmaakt van de inner circle of het team, kan daar een reden voor zijn.

21. Ze praten niet met je

Je zit vijf meter van deze persoon af, maar ze communiceren nooit met je, behalve per e-mail. Dat is een goed teken dat ze je persoonlijk contact proberen te beperken.