Ben je Altijd Moe? Dit zijn 11 Mogelijke Oorzaken

Het is normaal om je af en toe moe te voelen als je niet genoeg slaap krijgt, maar als je je bijna de hele tijd moe voelt, dan is het tijd om te kijken wat de oorzaak is van je vermoeidheid.

Het is gemakkelijk om die geeuwen en gevoelens van vermoeidheid te wijten aan te druk zijn of niet genoeg slaap krijgen of overmatig gestrest zijn.

Meestal heb je gelijk.

Maar soms is het geen “normale” vermoeidheid. En dat is wanneer het belangrijk is om een diepere duik te nemen in die aanhoudende, invaliderende gevoelens van slaperigheid of volledige uitputting.

Ben je altijd moe, val je avond na avond op de bank in slaap en heb je moeite om wakker te blijven voor je favoriete televisieprogramma? Merk je dat je plannen afzegt omdat je geen energie hebt en liever naar bed gaat? Staat je vermoeidheid je leven in de weg?

Dan kunnen er andere oorzaken zijn die verder gaan dan het voor de hand liggende.

1. Medicijnen

pillen-medicijnen-gezondheid

Er zijn veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen die je slaappatroon kunnen verstoren of chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn antihistaminica, sommige antidepressiva, medicijnen tegen angststoornissen en sommige bloeddrukmedicijnen. Andere boosdoeners kunnen aanvals- of epilepsiemedicijnen en spierverslappers zijn.

2. Depressie

Aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid of leegte kunnen ertoe leiden dat mensen te veel of moeilijk slapen, wat kan leiden tot uitputting.

3. Schildklier

Je schildklier Wanneer je schildklier niet genoeg van zijn hormonen produceert, kan de hypothyreoïdie die daarop volgt ervoor zorgen dat je je moe en zwak voelt (onder andere). Onbehandeld kunnen de symptomen, die zich na verloop van tijd geleidelijk ontwikkelen, verergeren. Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan bij sommige mensen ook vermoeidheid veroorzaken. Problemen met de schildklier zijn gemakkelijk op te sporen door middel van een eenvoudig bloedonderzoek.

4. Diabetes

Wanneer je lichaam glucose niet goed kan gebruiken, hoopt het zich op in het bloed en kan het je energieniveau uitputten. Vermoeidheid is een van de vroegste en meest voorkomende tekenen van diabetes. Diabetes verhoogt het risico op slaapapneu en rusteloze benen.

5. Slaapstoornissen

slapen-slaapstoornis-ontspanning-moe-bed

Slaapapneu ontstaat wanneer de spieren achter in je keel je luchtweg niet open kunnen houden – vandaar het luide snurken, woelen en ‘s nachts verslikken en hijgen dat je slaap kan verstoren (vaak zonder dat je het doorhebt).

Slaapapneu wordt geassocieerd met overgewicht of obesitas, maar ook dunne mensen kunnen aan deze aandoening lijden. Onbehandeld kan het leiden tot hoge bloeddruk, hartkwalen en problemen met stemming en geheugen.

Een CPAP-machine is vaak een effectieve manier om de aandoening aan te pakken. Het rusteloze been syndroom, veroorzaakt een overweldigend en sterk verlangen en drang om je benen te bewegen, vooral ‘s nachts als je rust, waardoor het moeilijk is om een goede nachtrust te krijgen.

6. Uitdroging

Vermoeidheid kan een teken zijn van uitdroging. Als je lichaam niet genoeg water binnenkrijgt, kan het niet goed functioneren. Je bloeddruk daalt, je hartslag neemt toe en de bloedtoevoer naar je hersenen vertraagt. Oudere volwassenen, mensen met diabetes of andere chronische ziekten, en mensen die buiten in de hitte werken of sporten zijn vatbaarder voor uitdroging. Dorst is niet altijd een betrouwbare indicator of waarschuwing. Je kunt uitgedroogd zijn voordat je je dorstig voelt.

7. Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Deze ziekte wordt gekenmerkt door langdurige, slopende vermoeidheid die niet verbetert door rust en verergert bij lichamelijke of geestelijke activiteit. Het kan moeilijk te diagnosticeren zijn, en de oorzaak of oorzaken ervan zijn onbekend.

8. Fibromyalgie

Deze aandoening die constante pijn en vermoeidheid veroorzaakt, treft vaker vrouwen dan mannen. Het kan de slaap verstoren en is ook in verband gebracht met andere slaapstoornissen zoals het rusteloze beensyndroom en slaapapneu. Ook al kunnen mensen met fibromyalgie lang slapen, het is niet ongewoon dat ze moe en onverfrist wakker worden, wat het functioneren kan belemmeren en hun levenskwaliteit kan verminderen.

9. Allergieën

allergie-niezen-zakdoek-ziek

Onderzoek gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine ontdekte dat hoe ernstiger je allergische symptomen zijn, hoe slechter je slaap zal zijn. Allergieën sturen je immuunsysteem in overdrive, wat chronische ontstekingen en vermoeidheid kan veroorzaken. Allergieën kunnen ook je ademhaling verstoren, snurken veroorzaken en je ‘s nachts wakker houden. En als je medicijnen gebruikt om je allergieën te behandelen, zoals decongestiva of antihistaminica, kunnen sommige daarvan je slaappatroon ook verstoren.

10. Je dieet

Als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt – of calorieën in de verkeerde vorm – kan je energieniveau achterblijven. Een gebrek aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede (donkergroene bladgroenten, linzen, noten, zaden en eieren zijn enkele goede ijzerbronnen). Een gebrek aan eiwitten, die je lichaam voeden om weefsels te herstellen en op te bouwen, kan ook je energieniveau in de war sturen. Zorg dat je voldoende binnenkrijgt met bonen, kaas, tofu, vis en mager rood vlees.

11. Bloedarmoede

Als je niet genoeg rode bloedcellen hebt – of dat nu komt door bloedverlies of door een verminderde aanmaak – kun je bloedarmoede krijgen, en dan krijgen de cellen in je lichaam niet voldoende zuurstof om goed te functioneren. Oudere volwassenen zijn extra kwetsbaar als ze een slecht dieet of andere medische aandoeningen hebben; dat geldt ook voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd vanwege het bloedverlies door menstruatie of de hogere eisen die een zwangerschap aan de bloedvoorziening stelt. Er zijn meer dan 400 soorten bloedarmoede, die tijdelijk of chronisch kunnen zijn.

Conclusie

De beste manier om erachter te komen wat de oorzaak is van je overmatige slaperigheid is je bewust te zijn van de mogelijke onderliggende oorzaken. Een blik op je gezondheid, je patronen en je gewoonten kan je inzicht geven. Een slaaponderzoek kan ook heel nuttig zijn als een onderliggende slaapstoornis wordt vermoed.