Dit maakt Zonnepanelen juist nu interessant voor Huishoudens

Recent gepubliceerde cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nedeland laten zien dat het aantal installaties van zonne-energiesystemen nog altijd groeit in Nederland. In het eerste kwartaal van 2024 werden 273 nieuwe installaties gemeld. Dit levert een groei in de opbrengst van het geheel aan zonne-energiesystemen op van circa 437,1 MWp. Het is niet voor niets dat huishoudens, maar ook bedrijven blijven investeren in zonnecollectoren op een bijpassend zonnepanelen montagesysteem. In dit artikel vind je er de voornaamste redenen voor.

Bespaar op de energiekosten van je huishouden

Huishoudens met een plat dak, bijvoorbeeld op een aanbouw of schuur, doen er verstandig aan om eens te kijken naar een oost west opstelling van zonnepanelen van Blubase. Dit stevige, innovatieve montagesysteem stelt huishoudens in staat om een groot deel van de dag zelf groene stroom op te wekken. Een van de nadelen van een schuin dak, is dat men afhankelijk is van de hoek van het dak ten opzichte van de zon hoe groot de opbrengst dagelijks is. Bij een plat dak is het mogelijk om de zonnepanelen aan de hand van het montagesysteem in de meest optimale hoek te positioneren.

Tip: kies bij het gebruik van een dergelijk montagesysteem voor de combinatie met een groene dakbedekking. Een groen dak heeft een isolerende en tegelijkertijd koelende werking in de zomer. Dat komt doordat het groene dak vocht vasthoudt, wat verdampt op warme dagen.

Salderen van zelf opgewekte groene stroom blijft mogelijk

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat het salderen van groene stroom de komende jaren mogelijk blijft. Eerder nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan om deze regeling langzaamaan af te bouwen. Het salderen van stroom zou bij de invoering van het wetsvoorstel niet langer mogelijk zijn vanaf 2030. In tegenstelling tot de Tweede Kamer besloot de Eerste Kamer eerder in 2024 het wetsvoorstel af te wijzen. Het maakt dat het terugleveren van een overschot aan groene stroom de komende jaren mogelijk blijft voor huishoudens. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd van een installatie.

Gemiddelde prijs van zonnepanelen op dit moment gunstig

Een derde aspect is het gegeven dat de gemiddelde prijs van een zonnepaneel momenteel zeer gunstig is. Zeker in vergelijking met de prijzen van eind 2022 en begin 2023. Het aanbod groeide de laatste maanden, terwijl de vraag nauwelijks steeg. De daarop volgende dalende prijs maakt het interessant om nu alsnog in zonnepanelen te investeren.