Verzeker je Leven met een Overlijdensrisicoverzekering

Heb je samen met je partner een huis gekocht? Grote kans dat jullie hier een hypotheek voor afgesloten hebben. Door maandelijks een deel terug te betalen, is deze schuld aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Met zijn tweeën kunnen jullie alle vaste lasten waarschijnlijk prima dragen, maar dat is misschien niet meer zo als één van beide overlijdt. Je houdt hier vast geen rekening mee, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om je leven te verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Uitleg over een overlijdensrisicoverzekering

vrouw-straat-lopen

Je hebt vast weleens van een overlijdensrisicoverzekering gehoord, maar misschien weet je niet precies wat het is. Daarom beginnen we bij het begin en geven we je hier eerst antwoord op de vraag: ‘hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’. Allereerst moet je weten dat een ORV een levensverzekering is die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd overlijdt. Het geld wordt in één keer overgemaakt naar je partner. Hij of zij kan dit gebruiken om de hypotheek af te lossen, zodat hier geen zorgen meer over zijn. Daarnaast kan (een deel van) het geld gebruikt worden voor kinderopvang of om de studie van de kinderen te betalen.

Is een ORV verplicht?

Tot 1 januari 2018 was iedereen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot, verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt inmiddels niet meer, waardoor je zelf bepaalt of je een ORV afsluit. Omdat je elke maand premie betaalt voor deze verzekering, overweeg je misschien om een overlijdensrisicoverzekering links te laten liggen. Dit is niet verstandig, want de kosten van deze verzekering wegen niet op tegen het financiële leed dat nabestaanden ervaren als je vroegtijdig overlijdt. Door de uitkering kunnen je geliefden de hypotheek blijven betalen, waardoor verhuizen niet nodig is.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Eén van de grote voordelen van een overlijdensrisicoverzekering is dat je grotendeels zelf bepaalt hoe hij eruitziet. Bij het afsluiten moet je namelijk een aantal keuzes maken. Allereerst kies je wie je verzekert. Je kunt je eigen leven verzekeren of het leven van iemand anders, zoals je partner. Enige vereiste is dat de verzekerde persoon tussen de 15 en 67 jaar oud is. Daarnaast bepaal je zelf welk bedrag je verzekert. Sluit je een ORV gelijktijdig af met een hypotheek? Grote kans dat het verzekerde bedrag gelijk is aan de hypotheeksom.

Wie een overlijdensrisicoverzekering afsluit, bepaalt ook hoe lang deze verzekering loopt. Een ORV stopt automatisch als de verzekerde persoon de leeftijd van 75 jaar bereikt. Daarnaast moet je kiezen of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd van de verzekering gelijk blijft of daalt. De laatste keuze heeft betrekking op de premie, want je kiest tussen een vaste of variabele premie.

ORV en huurwoning

De meeste mensen die een hypotheek afsluiten om een huis te kopen, sluiten hier direct een ORV bij af. Huur je? Dan denk je misschien dat deze verzekering overbodig is. Toch is een overlijdensrisicoverzekering voor een huurwoning het overwegen waard. Doe dit zeker als jij de kostwinner van het gezin bent. Je partner kan de huur dan mogelijk niet meer betalen als jij plotseling overlijdt. Als je een ORV hebt, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Het eenmalige bedrag dat je verzekeraar dan uitkeert aan je partner, kan ook gebruikt worden om de huur te betalen.