Zelf een Tuinrenovatie Uitvoeren: Hier moet je aan Denken

Ben je uitgekeken op de inrichting van je tuin en wil je het compleet anders? Of ben je onlangs verhuisd en heb je nog niets aan de tuin kunnen doen? Dan wordt het tijd om een plan op te stellen en aan de slag te gaan. Het is aan te bevelen om de tuin eerst nauwkeurig op te meten en op schaal na te tekenen. Dit stelt je in de gelegenheid om eerst een ontwerp te maken waarbij je elk detail nauwkeurig kunt aangeven. Denk ook goed na over eventuele elektriciteitskabels en teken in waar ze moeten komen te liggen. Tip: verenigingen voor hobbytuinders organiseren soms workshops voor het ontwerpen van een duurzame tuin.

Eerst de oude grond afgraven

aarde-handen-tuin

Als je een compleet nieuwe tuin wilt aanleggen, is het zaak om eerst de oude grond af te graven. Misschien heb je hier nog niet echt bij stilgestaan en ging je ervan uit dat je alleen planten en struiken hoeft weg te halen. Een professioneel hovenier zal echter altijd eerst de grond afgraven en er vervolgens nieuwe grond voor in de plaats storten. Hiermee geef je de tuin letterlijk een frisse start en zullen je nieuwe gewassen het veel beter doen. De grond die er nu ligt, is namelijk door de jaren heen uitgeput geraakt en bevat nauwelijks nog voedingsstoffen voor je planten en struiken. Je kunt voor het afgraven van de grond een shovel huren bij Boels en je moet daarbij rekening houden met het beoogde gebruik van je nieuwe tuin. Gaat het om de aanleg van een gazon of border, dan is vijftien centimeter oude grond verwijderen voldoende. Wordt het een terras, ga dan wat dieper, tot vijfentwintig centimeter. Als er een carport komt, ga je een stuk dieper, tot zeventig centimeter.

De bodem is de basis

Het is vervolgens zaak om nieuwe vruchtbare grond in de tuin te storten. Daarna begint het feitelijke inrichten van de tuin. Leg je een gazon aan, dan rol je eerst de grond goed aan, voordat je begint met het zaaien van graszaad. Houd er rekening mee dat een gazon het nodige onderhoud vergt. Sowieso van maart tot en met september wekelijks maaien en regelmatig een verticuteermachine huren kan ook geen kwaad. Hiermee verwijder je mossen en andere ongewenste indringers uit het gras. Alleen met goed onderhoud wordt een tuin echt het gewenste paradijsje…!