TSMC profiteert van wereldwijd streven naar AI-onafhankelijkheid

TSMC is op dit moment het op elf na grootste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van omgerekend $533 miljard en het op een na grootste niet-Amerikaanse bedrijf na de oliegigant Saudi Aramco.

TSMC profiteert van wereldwijd streven naar AI-onafhankelijkheidDe twee grootste klanten van TSMC zijn Apple en Nvidia. Zoek je de meest geavanceerde chips ter wereld, dan ga je naar TSMC. In het vierde kwartaal van 2023 had 15% van de verscheepte chips een omvang van 3 nanometer (nm), 35% van 5nm en 17% van 7nm, bij elkaar goed voor een totaal van 67%. Dit zijn allemaal chips die vallen onder de exportrestricties en die China zelf nog niet op grote schaal kan maken.

Kwartaalcijfers Q4 verslaan de verwachtingen

De kwartaalcijfers van TSMC gisteren waren beter dan analisten hadden verwacht. In de kern komt het erop neer dat de vraag naar AI-chips groot genoeg was om de dalende vraag naar smartphonechips op te vangen. Voor 2024 lijkt die vraag naar AI-chips aan te houden, omdat steeds meer landen en regio’s streven naar een onafhankelijke productieketen op…

Lees verder bij www.cashcow.nl