Slim Besparen op je Auto-Onderhoud

Het hebben van een auto is duur, vooral als je er veel in rijdt. De benzine is duur, de verzekering is duur, de wegenbelasting is duur, het onderhoud is duur… Dat is, als je het niet goed aanpakt. Er zijn namelijk genoeg manieren waarop je flink kunt besparen op het onderhoud. Benieuwd hoe? Je leest het hier.

Regel je eigen reparaties

Geeft jouw auto een melding, of maakt ‘ie een raar geluid? Je kunt direct naar een garage gaan, maar je kunt het ook eerst zelf opzoeken. Kijk en luister goed naar waar het geluid vandaan komt en doe op het internet je eigen onderzoek. Misschien dat je kunt vinden wat het is en met een beetje geluk kun je het zelf oplossen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de auto onderdelen kopen; een stuk goedkoper! Ben je écht niet handig of kun je er niet achter komen wat er kapot is? Dan zul je toch naar een garage moeten. Maar voordat je daaraan begint, is het handig om eerst bij een aantal garages offertes op te vragen. Vraag hierbij oom een ‘alles inclusief’ bedrag, zodat er geen kosten achterwege gelaten worden. Geef ook altijd het exacte merk, model en bouwjaar op en bij voorkeur ook het chassisnummer (die kun je op het kentekenbewijs vinden). Zo kunnen exacte offertes opgegeven worden.

Negeer dat gekke geluid niet

auto-bestuurder

Een andere tip om te besparen op het onderhoud, is door kleine problemen niet groter te laten worden. Wat begint met een minimaal rateltje in de motor, kan toch leiden tot serieuze motorproblemen. Laat het dus op tijd controleren en onderzoeken, zodat je straks niet ineens een complete revisie nodig hebt. Mocht het bedrijf vinden wat er kapot is, kun je er ook voor kiezen om het auto-onderdeel zelf aan te leveren. Dit is vaak een veel goedkopere optie dan het laten leveren door een garage. Op die manier kun je ook kijken naar goedkopere versies van het origineel. In veel gevallen is het vrijwel dezelfde kwaliteit, maar dan vele malen goedkoper omdat het geen officieel merk is.

Pleeg zelf je basisonderhoud

De laatste optie is om in ieder geval zelf je basis onderhoud te plegen. Je hoeft hier geen enorme autokennis voor te hebben. Om te beginnen is het belangrijk om met enige regelmaat olie te peilen. Doe dit minimaal eens per 10.000 kilometer. Check ook de andere vloeistofniveaus. De ruitenwisservloeistof moet je natuurlijk met regelmaat bijvullen. Ook de koelvloeistof is belangrijk om af en toe te checken. Te weinig koelvloeistof kan leiden tot oververhitting van de motor: foute boel. Door deze tips op te volgen is ook jouw auto goedkoper in onderhoud.