Een Nieuw Matras Uitkiezen? Zo Doe je Dat!

Het kiezen van een nieuw matras lijkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Er zijn best een aantal dingen waar je op moet letten. Een goed matras geeft namelijk precies de juiste hoeveelheid ondersteuning, zonder dat het ongemakkelijk ligt. Daarbij komen klachten door slechte matrassen veel voor: het is dus belangrijk om een matras te kiezen dat echt bij jouw lichaam past. Benieuwd waar je op moet letten en hoe je dat doet? Lees dan even verder.

Let op je wervelkolom

bed-matras-wervelkolom

De eerste, veelgemaakte fout bij het aanschaffen van een nieuw matras, is dat het je wervelkolom niet goed ondersteunt. Wanneer je op je zij ligt, moet het matras je op zo’n manier ondersteunen dat je ruggengraat (van bovenaan je nek tot je staartbeen) helemaal recht is. Hierdoor moet je schouder en je heup dus een beetje in het matras zakken. Dit gebeurt niet bij een te hard matras, waardoor je een knik in je wervelkolom hebt en ook niet bij een te zacht matras, waar je met je hele lichaam wat inzakt. Bij het uitproberen van een matras kun je daarom vragen aan iemand om een stok tegen je ruggengraat te houden en te zien of je ruggengraat even recht blijft aan deze stok. Is dit het geval? Dan is het matras goed voor jouw wervelkolom en kun je kijken naar stap 2.

Welk materiaal wordt er gebruikt?

Het tweede waar je op moet letten is het materiaal dat gebruikt wordt. Het meest gebruikte materiaal is HR-schuim. Dit materiaal geeft veel steun en ventileert goed. Ook pocketvering wordt veel gebruikt. Dit soort materiaal is vooral geschikt voor wat zwaardere mensen. Het biedt veel vering en steun. Traagschuimmatrassen zijn gemaakt van traagschuim. Dit materiaal reageert op de warmte van je lichaam en zijn erg comfortabel, omdat ze zich vormen naar jouw lichaam. Daardoor wordt de druk goed verdeeld. Welk type materiaal je kiest, hangt af van waar jouw voorkeur naar uitgaat, maar vooral ook van jouw lichamelijke omstandigheden. Laat je daarom goed informeren bij een specialist.

Kies de beste drukverdeling

Hoe het matras de druk op een aangename manier verdeeld hangt af van jouw lichaam. Het comfort hangt af van wat je zelf fijn vindt. Wat wel belangrijk is, is dat de druk op je lichaam zo min mogelijk is, wat voor een betere doorbloeding zorgt. Teveel druk zorgt namelijk voor een verstoorde bloedsomloop, waardoor je slechter slaapt. Sommige bedrijven hebben speciale drukmeters, waardoor je kunt zien waar drukpunten zitten. Je kunt natuurlijk al deze stappen zelf gaan onderzoeken, maar de makkelijkste manier om een goed matras uit te zoeken is door hulp in te schakelen van een gespecialiseerd bedrijf.