Top 25 Mooiste Plekken van India

Het prachtige en fabelachtige land India staat bekend om zijn extremen, geschiedenis en enorme diversiteit. Het land is nog steeds een van de populairste reisbestemmingen ter wereld en trekt backpackers, culturele en spirituele zoekers en gewoon mensen op zoek naar een goed feestje aan.

Omdat het ook de geboorteplaats van yoga is, is het geen verrassing dat veel reizigers over de hele wereld een yoga-retraite in India beleven. Hou ervan of haat het, je reis naar India wordt gegarandeerd een van de meest gedenkwaardige ervaringen van je leven.

Hier zijn onze aanbevelingen voor de beste en mooiste plekken om te bezoeken in India.

1. Varanasi – een intrigerende en prachtige stad die door hindoes, boeddhisten en jains als heilig wordt beschouwd

varanasi-india-mooie-plekken

Als je de essentie van de hindoeïstische spiritualiteit wilt bottelen, dan is Varanasi de plek om dat te doen. Wandelen over de ghats langs de rivier de Ganges in deze stad in Uttar Pradesh is geen ervaring die een bezoeker ooit vergeet.

Hoewel deze stad zeer levendig is, gaat het in wezen ook over dood en wedergeboorte. Hier kun je overdag openbare crematieceremonies aan de Ganges bijwonen en ‘s nachts getuige zijn van het hindoeïstische aarti-ritueel. Aarti is een onderdeel van puja (aanbidding) waarbij licht wordt geofferd aan de goden op de verschillende ghats.

Zowel heilige mannen (bekend als sadhus) als baba’s en aghori’s brengen hun dagen door bij de ghats. De sadhus zijn heilige mannen, vaak gehuld in oranje, baba’s zijn zogenaamde spirituele goeroes en aghoris drinken het bloed van de doden en hullen zich in crematie-as.

Ze hebben niet allemaal goede bedoelingen, dus wees voorzichtig. Het is gebruikelijk dat heilige mannen naakt zijn en bedekt met poeder of as, sommigen versieren hun penissen en doen er zelfs kunstjes mee voor toeristen. Varanasi is zeker niet voor zwakzinnigen.

2. Jodhpur – de prachtige en ongelooflijke ‘Blauwe Stad’

jodhpur-blauwe-stad-india-mooie-plekken

Jodhpur in Rajasthan staat bekend als de ‘Blauwe Stad’ omdat veel gebouwen in deze stad in een Brahmaanse blauwe kleur zijn geschilderd. De bewoners deden dit om zich als brahmanen te onderscheiden.

Dit is niet de enige geschiedenis die hier te vinden is, want hier staat ook het prachtige Mehrangarh Fort.

In een van de grootste forten van India bevindt zich de persoonlijke verzameling rijkdommen van Maharaja Gaj Singh II, en dat zijn er heel wat, met in totaal meer dan 15.000 schatten om te bekijken.

Er zijn culturele voorstellingen die de hele dag in verschillende delen van het fort plaatsvinden. Voor wie nog meer geschiedenis wil, is er ook nog het Umaid Bhawan Paleis, het marmeren gebouw Jaswant Thada, en de prachtige Mandore Tuinen.

3. Agra en Taj Mahal – de meeste bekende bezienswaardigheden in India

mooiste-plekken-india

Agra is een niet te missen stop op je rondreis door India. Er zijn veel bezienswaardigheden voor een bezoeker in Agra, waarvan de bekendste natuurlijk de iconische en zeer mooie Taj Mahal is.

Een UNESCO werelderfgoed en een eeuwig symbool van liefde (het werd gebouwd door een keizer ter nagedachtenis aan zijn derde vrouw).

Het witte bouwwerk heeft fijn gedetailleerde interieurs, rustige tuinen en een verzameling andere indrukwekkende gebouwen.

Het Agra Fort is het zustermonument van de Taj Mahal en heeft ook de status van UNESCO erfgoed. Het opvallende fort dateert uit het jaar 1000, maar werd later in de jaren 1500 verbouwd tot paleis.

Op dertien kilometer van het Agra Fort vind je Akbar’s Tombe, een prachtige rood-oker zandstenen tombe en een ander architectonisch meesterwerk.

Er zijn hier tal van geweldige overnachtingsmogelijkheden, van grootse hotels tot geweldige hostels en pensions.

4. Shimla – een prachtige stad in de uitlopers van de Himalaya die een van de beste plaatsen is om te verkennen in India

shimla-india-mooie-plekken

Het prachtige Shimla, een populaire toeristische bestemming in het noordwesten van de Himalaya, wordt ook wel eens de ‘Koningin van de heuvels’ genoemd.

Haar kleurrijke koloniale verleden is nog steeds duidelijk zichtbaar en de stad wordt gekenmerkt door ongewone neogotische gebouwen omgeven door dichte bossen en prachtige uitzichten, die een heel ander gevoel geven dan de rest van India.

‘The Mall’ is de belangrijkste winkelstraat en het middelpunt van de stad waar toeristen en inwoners elkaar graag ontmoeten, winkelen en eten. Dit gebied heeft ook een groot aantal clubs en bars, ideaal voor degenen die een hogere versnelling zoeken.

De Christ Church is ook een bezoek waard – het is de op een na oudste kerk in Noord-India en de glas-in-loodramen zijn ontworpen in een kenmerkende stijl die je nergens anders zult vinden.

Verlaat Shimla ook niet zonder een bezoek aan Jakhu Hill – de hoogste top waar ook veel speelse apen rondhangen die wachten om gevoerd te worden. Vanuit Shimla kun je ook een relatief ongebruikelijke bestemming bezoeken, genaamd Chai.

5. Goa – het beroemde mooie strand en feestoord

goa-india-mooie-plekken

De beroemde idyllische feestplaats mag je niet missen en het is nog steeds een van de populairste plaatsen om te bezoeken in India en ook de mooiste. Goa is de kleinste staat van India en heeft verreweg de mooiste stranden – als je hier bent, wil je daar optimaal gebruik van maken.

Velen noemen Goa een tropisch paradijs en als je hier bent en geniet van de warme temperaturen, het heldere turquoise water en de palmbomen zul je het daar waarschijnlijk mee eens zijn.

Als je je bezoek plant rond het Goa Carnaval dat elk jaar in februari wordt gehouden, word je getrakteerd op drie dagen en nachten muziek, lichtjes, dansers en heerlijk eten.

Dit is wanneer de legendarische koning Momo de staat overneemt en het eiland het centrum van het feest wordt. Oorspronkelijk werd het in de jaren 1800 alleen door de plaatselijke bevolking gevierd, maar nu komen zowel toeristen als plaatselijke bewoners hierheen om zich te vermaken.

6. Mumbai – de bruisende en levendige stad die een van de beroemdste steden is om te bezoeken in India

mumbai-india

Deze plaats heeft een geheel eigen schoonheid. Mumbai, formeel bekend als Bombay, is de dichtstbevolkte stad van India.

Luidruchtig, hectisch en vervuild is Mumbai een smeltkroes van verschillende culturen, religies en rijkdom. Hoewel de stad zich in hoog tempo ontwikkelt, zie je er helaas nog veel taferelen van armoede.

De stad is ook de bakermat van de Indiase cinema en er zijn veel theaters om films uit de hele wereld te bekijken (waaronder het grootste IMAX koepeltheater ter wereld).

Een visueel indrukwekkende stad Mumbai heeft een grootstedelijk gebied vergelijkbaar met de omvang van de skyline van New York en een fraaie maar eclectische mix van koloniale gebouwen, stijlvolle bars, kleurrijke bazaars en glanzende nieuwe winkelcentra. Iets te doen vinden hier zou geen probleem zijn.

7. Kerala – een netwerk van brakke lagunes en een beroemde schoonheidsplek om te bezoeken in India

kerala-backwaters-mooie-plekken-india

De backwaters zijn een prachtige keten van meren en lagunes langs de Arabische zeekust en zijn een plek in India die je zeker niet mag missen – ze worden beschouwd als de nummer één toeristische bestemming in India.

Veerboten brengen je overal naartoe en je kunt zelfs een woonboot huren om in te verblijven.

In de Kuttanad regio van Alappuzha word je ook getrakteerd op bootraces, waar je ook slangenboten vindt die wel honderd roeiers kunnen bevatten. Duizenden fans staan langs de oevers van de rivier en juichen hun favoriete teams toe, wat zorgt voor een geweldige sfeer.

Er zijn tientallen dorpen en gemeenschappen in dit hele gebied die je kunt bezoeken en een echt gevoel krijgen van het dagelijks leven en de cultuur in deze interessante plaats.

8. Hindu Kapaleeshwarar Tempel – de torens van de tempel waren ooit de hoogste structuren in een van de oudste steden van India

Kapaleeshwarar Temple Mylapore Chennai | Templeduniya |

Chennai en de deelstaat Tamil Nadu is een van de meest spirituele regio’s van India, met vele prachtige hindoetempels en -ruïnes.

In de streek Mylapore in Chennai (vroeger bekend als Madras) staat de prachtige Hindoeïstische Kapaleeshwarar Tempel. Deze is gewijd aan Heer Shiva met een ongelooflijke regenboogkleurige gopuram (toren), met een groot zwembad binnen de muren.

Vlakbij ligt het drukke Marina strand, het op één na langste stadsstrand ter wereld, een hectisch stuk land compleet met een markt en een eigen vuurtoren. In de nabijgelegen San Thome kathedraal kun je de mis bijwonen en het graf van de heilige Thomas de apostel bezoeken dat daar verblijft.

9. Gokarna, Karnataka – een veel minder toeristisch alternatief voor Goa

Verderop langs de kust van de beroemde toeristenstaat Goa ligt de meer ingetogen regio Karnataka, met Gokarna als parel in de kroon.

Door de ontspannen sfeer en de prachtige stranden is het een populaire plaats voor yogascholen en retraites en voor backpackers. Pelgrims en bezoekers houden ook van de Shivaratri en Ganesh Chaturthi festivals die hier worden gehouden.

Terwijl het strand van de stad Gokarna niet om over naar huis te schrijven is, is het nabijgelegen Kudle Beach een prachtige plek waar mensen (en koeien) volleyballen en zingen tot de zon ondergaat.

Vandaar is het een korte wandeling naar Om Beach, zo genoemd omdat het de vorm heeft van het beroemde symbool. Verderop ligt Small Hell Beach en Paradise Beach.

Elke nacht slapen reizigers op Paradise Beach onder de sterren, kijken naar de maan als die helder is, en naar de bioluminescentie in de zee als er wolken aan de hemel hangen en het donker is.

10. Oude Zijderoute – een netwerk van oude handelsroutes die het Oosten en het Westen met elkaar verbonden

India’s deel van de Zijderoute die van Anatolië door China loopt is de Grote Koninklijke Weg.

Hij loopt van Taxila bij de Himalaya naar de monding van de Ganges aan de andere kant van het land.

De belangrijkste steden waar hij doorheen loopt zijn Delhi, Allahabad en Patna, dus het is een echte reis door het Noord-Indiase leven. Net als de vele handelsroutes door Azië heeft de oude zijderoute van India zoveel te bieden, van verbazingwekkende landschappen tot de verschillende culturen die je onderweg ontmoet.

11. Gadi Sagar – een van de bekendste toeristische attracties in Jaisalmer

Photos: Gadi Sagar Lake, Jaisalmer - Outlook Traveller

Jaisalmer staat bekend als de ‘gouden stad’ vanwege de manier waarop de gele zandstenen architectuur opgaat in de Thar-woestijn, bijna alsof die zichzelf probeert te verbergen. De levensader van deze droge stad is de Gadi Sagar.

Dit kunstmatige meer heeft zijn eigen gouden poort en wordt omgeven door tempels, heiligdommen en ghats. Het is ook een prachtige plek om naar de zonsondergang te kijken tegen de nevel van de woestijn die in het water wordt weerspiegeld.

De arendsogen zullen bij het meer veel trekvogels zien eten, van lepelaars tot zwartgevleugelde steltlopers en tamme ganzen.

12. Tawang, Arunachal Pradesh – het prachtige en culturele epicentrum van Arunachal Pradesh

Tawang is een stad in Arunachal Pradesh die in het noordoosten van het land ligt, dicht bij de grens met Bhutan.

Terwijl Bhutan erg duur is om te bezoeken, kun je hier voor een veel lagere prijs van hetzelfde ongelooflijke landschap proeven.

Het is een belangrijke plaats voor boeddhisten, want het was de geboorteplaats van de 6e Dalai Lama, Tsangyang Gyatso. Veel pelgrims komen hun respect betuigen in het Tawang klooster, het grootste van India.

Natuurliefhebbers kunnen genieten van het Gudpi gebergte, de Tawang Vallei en het Madhuri Meer, allemaal beroemde schoonheidsgebieden ingebed in dit ongelooflijke landschap.

13. Pushkar, India – een van de oudste steden van India en een prachtige en hypnotiserende plek om te verkennen

De stad Pushkar ligt aan de rand van de Thar woestijn en is gebouwd rond een meer dat verdeeld is in ghats die van groot belang zijn voor hindoeïstische pelgrims.

De grootste trekpleister zijn twee festivals die naast elkaar plaatsvinden, de hindoeïstische ceremonies van Kartik Purnima en het bijbehorende kamelenfestival. De kamelenmarkt en het festival zijn bedoeld om de handel tijdens de religieuze vieringen te stimuleren.

Naast de prachtig uitgedoste kamelen zijn er ook wedstrijden zoals de beste snor, sportwedstrijden en culturele shows. Het zijn 8 dagen vol actie en vermaak die je nooit zult vergeten.

s Avonds vinden in de tempels puja ceremonies en dansvoorstellingen plaats, evenals de aartis bij het meer. De hele dag door baden pelgrims in het meer om zich te reinigen na hun lange reis naar de woestijn.

14. Gouden Tempel in Amritsar, Punjab – een prachtige en spirituele plaats en de belangrijkste attractie in de stad Amritsar