115x Leuke & Interessante Feiten! (Gespreksstarters)

De beste manier om indruk te maken op een groep nieuwe vrienden of een ongemakkelijke stilte onder collega’s te verbreken? Het noemen van enkele willekeurige leuke feiten die je ongelooflijk interessant vindt.

Hoewel dit misschien een ouderwetse manier lijkt om het gesprek te verleggen en een paar mensen aan het lachen te maken, kunnen willekeurige feiten een glimlach op iemands gezicht toveren en leiden tot een meer gedenkwaardige verbinding.

Deze interessante feiten bestrijken een breed scala aan onderwerpen, van feiten over vrouwengeschiedenis en popcultuur weetjes, tot vakantie trivia en conversatiestarters.

Ongeacht de situatie, deze willekeurige feiten zullen van pas komen wanneer je iets interessants wilt zeggen, en zullen zeker leiden tot een onderhoudende discussie.

115 leuke en interessante feiten

groep-gesprek-collegas-lachen

 1. Er is maar één land op aarde zonder muggen: IJsland. De lage temperaturen maken het onmogelijk voor het ongedierte om zich voort te planten.
 2. In een vliegtuig verlies je een groot percentage van je smaakpapillen. Dit zou veel kunnen verklaren over die minder-dan-stellende maaltijden aan boord, of waarom je in de lucht hunkert naar het meest zoute voedsel.
 3. Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, is je dunne darm eigenlijk het grootste (inwendige) orgaan in je lichaam.
 4. Bijen kunnen andere bijen steken – meestal als ze zich bedreigd voelen of hun territorium beschermen. Met andere woorden, je bent niet de enige die bang is om gestoken te worden.
 5. Of je nu een tijger in het echt of op een foto hebt gezien, je weet dat ze een gestreepte vacht hebben. Maar ze hebben eigenlijk ook een gestreepte huid.
 6. Je weet waarschijnlijk dat slakken kleine trage wezens zijn, maar wist je dat ze ook de langste dutjes doen? Eén dutje kan wel drie jaar duren!
 7. Je bent misschien jaloers op het vermogen van een vogel om te vliegen, maar het kan je jaloezie verzachten als je hoort dat ze niet in de ruimte kunnen leven, omdat ze de zwaartekracht nodig hebben om te slikken.
 8. Als je een kattenliefhebber bent, dan ben je misschien verrast door dit interessante feit: Katten kunnen niets proeven dat zoet is. Daarom kunnen ze waarschijnlijk niet genoeg krijgen van hun favoriete zoute snack.
 9. De meeste mensen weten dat dolfijnen ongelooflijke sonar capaciteiten hebben. Maar wist je dat ze tijdens de Koude Oorlog werden bestudeerd als oorlogstuig? Ze zijn echt zo slim als men zegt.
 10. Zeeleeuwen zijn niet alleen heel schattig, maar ook heel muzikaal. Ze zijn het enige dier dat op de maat kan klappen.
 11. Net als mensen hebben koala’s unieke individuele vingerafdrukken. Als je een koala en een menselijke vingerafdruk naast elkaar legt, zijn ze eigenlijk moeilijk te onderscheiden.
 12. Je weet misschien dat ieders vingerafdrukken anders zijn, maar wist je dat hetzelfde geldt voor ieders tongafdruk?
 13. Je hersenen gebruiken 10 watt energie om te denken, maar voelen geen pijn.I Hate It Trash GIF by SpongeBob SquarePants
 14. Brendan Fraser stierf bijna tijdens het filmen van The Mummy (hij viel flauw tijdens het filmen van een scène). Best eng, toch?
 15. In een groep van 23 mensen is er 50% kans dat er twee dezelfde verjaardag delen.
 16. Will Ferrell consumeerde zoveel suiker tijdens het filmen van Elf dat hij lichamelijk ziek werd. Als je de beroemde spaghettiscène hebt gezien, dan begrijp je waarschijnlijk wel waarom.
 17. Op het moment zelf voelt het misschien veel langer, maar de gemiddelde mens zit twee weken van zijn leven aan een stoplicht.
 18. Op het Hollywood-bord in Los Angeles stond ooit “Hollywoodland,” maar dat werd in 1949 veranderd.
 19. De duurste film ooit gemaakt was Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, die 378 miljoen dollar kostte om te maken. Ter referentie: het gemiddelde budget voor een grote studiofilm ligt rond de 58 miljoen euro.
 20. Als E.T. een van je favoriete films aller tijden is, dan zul je geïnteresseerd zijn om te weten dat iemand zijn handen in gelei heeft geperst om het geluidseffect te maken voor E.T. die rondloopt.
 21. De oorspronkelijke naam van Buzz Lightyear is Lunar Larry. Dat klinkt niet helemaal hetzelfde, toch? Maar het is wel op thema.
 22. De boekenwurmen zullen dit leuke feit waarderen: Isaac Asimov is de enige auteur die een boek schreef in elke Dewey-decimale categorie.
 23. Nog een literair feitje voor jullie: Leo Tolstoj deed er zes jaar over om zijn roman Oorlog en Vrede af te maken. Hopelijk doe jij er niet zo lang over om het te lezen.
 24. IJsland groeit 5 centimeter per jaar door de bewegende tektonische platen.
 25. Rusland heeft maar liefst 11 tijdzones binnen het land, wat je een idee geeft van hoe groot het is.
 26. Wil je weten welke plaats meer grotten heeft dan elke andere plaats op aarde? Kentucky. Misschien de moeite waard om aan je vakantielijstje toe te voegen.
 27. De Sahara-woestijn kan wel 136 graden worden. De gemiddelde temperatuur is eigenlijk ongeveer 38 graden, dus het is er vrijwel altijd heet.
 28. Australië is breder dan de maan – 600 km breder, om precies te zijn.
 29. Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld, slechts 0,32 kilometer breed.
 30. Er wonen meer mensen in Californië dan in Canada, ondanks het feit dat Canada meer dan 2000 procent groter is dan Californië.
 31. Maine is de enige staat met een eenlettergrepige naam.
 32. Rusland heeft meer oppervlakte dan Pluto. Lijkt dat onmogelijk? Denk maar aan die 11 tijdzones.
 33. Geloof het of niet, de poep van wombats is kubusvormig. Dit heeft blijkbaar te maken met hun spijsverteringsproces en verschillende lichamelijke samentrekkingen. Wildlife Wombat GIF
 34. Een beetje vies, maar ook wel grappig: Kreeften plassen uit hun gezicht. Nog interessanter is dat ze dit doen om partners aan te trekken.
 35. Het hart van een garnaal zit in zijn kop. Vreemd, maar toch wel cool.
 36. Slakken hebben niet één, niet twee, niet drie… maar vier neuzen. Ze werken niet zoals menselijke neuzen. In plaats daarvan voelen ze chemicaliën, geluiden, licht en meer.
 37. Klaar om je hoofd op hol te brengen? Een blinde kameleon kan zich nog steeds aanpassen aan de kleuren van zijn omgeving. De manier waarop hij van kleur verandert komt door zijn speciale cellen, niet door zijn gezichtsvermogen.
 38. Een luiaard doet er twee tot vier weken over om voedsel te verteren. Ze hebben het langzaamste stofwisselingssysteem van alle zoogdieren.
 39. Net zoals menselijke baby’s op hun duim zuigen, zuigen babyolifanten soms op hun slurf. Ze kunnen ook binnen 20 minuten na de geboorte staan (hoewel ze een tijdje niet kunnen zien, en in plaats daarvan hun moeder voelen door middel van geluid en geur).
 40. Olifanten zijn ook het enige zoogdier dat niet kan springen.
 41. Kraaien kunnen menselijke gezichten herkennen – en onthouden die hun hele leven lang. Het is ook bekend dat ze cadeautjes achterlaten voor mensen.
 42. De naam van een groep lemuren is (wacht maar) een “complot”. Echt waar. Dat komt omdat ze in hun sociale groepen vaak samenwerken om prooien te slim af te zijn.
 43. Freddie Mercury heeft een gedenkwaardige glimlach. Maar wist je dat dat komt doordat hij vier extra tanden in zijn bovenkaak had? Yup. Daarom moest Rami Malek prothetische tanden dragen tijdens het werken aan Bohemian Rhapsody.
 44. Met 1.560 woorden is “Rap God” van Eminem het lied met de meeste woorden. Stel je voor dat je dat allemaal uit je hoofd probeert te leren.
 45. Het langste concert ter wereld duurde 453 uur.Stephen Colbert Dancing GIF by The Late Show With Stephen Colbert
 46. Er zijn 70 verschillende stukken hout nodig om een viool te maken, wat verklaart waarom sommige zo duur zijn (er is er zelfs een verkocht voor 14 miljoen euro). Over een potentieel zeer dure hobby gesproken.
 47. Alle clownvissen worden mannelijk geboren. Ze hebben de mogelijkheid om later van geslacht te veranderen.
 48. Een groep stekelvarkens wordt een stekel genoemd. Hoe toepasselijk. Het dier staat in het Latijn ook bekend als een “quill pig”, wat wel schattig is.
 49. Abraham Lincoln, die met zijn lengte van 1,80 m beroemd was, was ook een succesvol wedstrijdworstelaar.
 50. Finland heeft meer sauna’s dan auto’s. Klinkt als een vrij geweldige plek. In feite wordt het consequent gerangschikt als een van de gelukkigste landen ter wereld, wat logisch is.
 51. De zwaarste ui ooit geteeld was 8 kilogram en werd geteeld in Engeland. Dat is een ui ter grootte van een kleuter.
 52. In tegenstelling tot wat je zou denken, eet Canada meer macaroni met kaas dan welke andere plaats ook. België eet het meeste friet en Duitsland het meeste brood.
 53. De beroemde Sesamstraatfiguur Koekiemonster heet eigenlijk Sid.
 54. Als je tennist op Wimbledon is vloeken niet toegestaan. Daarom moeten juryleden scheldwoorden in verschillende talen leren om de regels te handhaven. Niet de minst leuke baan ter wereld, zouden we zeggen.
 55. We raden je niet aan dit thuis te proberen, maar het is maar dat je het weet: glazen ballen kunnen hoger stuiteren dan rubberen ballen.
 56. Paddenstoelen kunnen oplichten in het donker. Er zijn zelfs meer dan 70 soorten paddenstoelen die dit doen.
 57. Volgens het Guinness World Records woog ‘s werelds zwaarste watermeloen 159 kilogram. Stel je voor dat je die in stukken moet snijden voor een zomerse picknick.
 58. Ketchup werd ooit verkocht als medicijn tegen diarree en indigestie. De behandeling werkte in feite niet.
 59. In Zwitserland is het illegaal om maar één cavia te bezitten, omdat ze zo hunkeren naar sociale interactie. In hun natuurlijke omgeving leven ze in groepen en zijn ze zeer communicatief.
 60. Toen Mary Stuart slechts zes dagen oud was, werd ze koningin van Schotland.
 61. Koeien kunnen alleen trappen oplopen, maar niet naar beneden. Maar het (melk)glas is halfvol, weet je wel. Joy Cow GIF
 62. Bananen zijn gebogen vanwege de manier waarop ze groeien – naar de zon toe.
 63. Het oudste levende dier is naar verluidt een reuzenschildpad van de Seychellen, Jonathan genaamd. Hij is 190 jaar oud.
 64. Slechts 5% van de oceaan is onderzocht. De intense druk op de diepste diepten van de oceaan maakt het vrijwel onmogelijk om te navigeren.
 65. Saint Lucia is het enige land ter wereld dat naar een vrouw is genoemd.
 66. De Britse koninklijke familie mag geen Monopoly spelen omdat het te competitief wordt.
 67. Er is een eiland in Japan dat alleen bewoond wordt door konijntjes. En ja, je kunt er een bezoek brengen als je wilt.
 68. Er worden meer mensen gedood door automaten dan door haaien. En meer dan 90% van de haaienaanvallen zijn mannen.
 69. Er is een stad in Noorwegen die Hel heet. Ironisch genoeg wordt het daar nooit erg warm. In feite dipt de temperatuur regelmatig onder nul graden.
 70. Als je alle tijd van personages die in stilte zitten in Twilight bij elkaar optelt, zou dat neerkomen op 2