Waarom in een Goede Houding Zitten Belangrijk is voor de Gezondheid

Een goede houding is belangrijk voor je algehele gezondheid, omdat het je kan helpen spierspanning, pijn, vermoeidheid en veel andere veelvoorkomende kwalen en medische aandoeningen te voorkomen. Het is nooit te laat om je houding te corrigeren of te verbeteren, vooral niet als die bijdraagt aan een of meer gezondheidsproblemen.

Wat betekent een goede lichaamshouding?

opa-man-zit-leest

Een goede houding is een houding waarin het lichaam zo is uitgelijnd dat de spieren, gewrichten en gewrichtsbanden zo min mogelijk worden belast. Het houdt in dat de verschillende delen van het lichaam in balans blijven, zodat de wervelkolom, schouders en heupen goed uitgelijnd zijn.

Bij een goede lichaamshouding zorg je ervoor dat je hele lichaam op elk moment asymmetrisch goed uitgelijnd is, vooral bij het zitten. Voor veel mensen is het beoefenen van een goede lichaamshouding vanzelfsprekend, hoewel bepaalde leefgewoonten en gewoonten de lichaamshouding geleidelijk kunnen beïnvloeden. Mensen die bijvoorbeeld lange tijd voorover in hun stoel leunen als ze achter de computer zitten of videospelletjes spelen, kunnen meer geneigd zijn om een verkeerde houding te ontwikkelen.

Zo neem je een goede houding aan tijdens het zitten

Plaats je voeten plat op de vloer of op een voetensteun om te voorkomen dat ze in de lucht bungelen. Houd je enkels voor je knieën en probeer te voorkomen dat je met gekruiste benen zit. Houd je knieën onder je heupen of op heuphoogte en weg van de rand van de stoel. Ontspan je schouders en zorg ervoor dat je stoel je middenrug en onderrug volledig ondersteunt.

Wat zijn de voordelen van een goede zithouding?

houding-zitten-ouderen-gezondheid

Een goede zithouding heeft veel voordelen voor je gezondheid en welzijn, waaronder:

 1. Minder hoofdpijn. Een slechte houding kan spanningshoofdpijn en migraine veroorzaken, terwijl een goede houding de frequentie en ernst van deze hoofdpijn kan helpen verminderen.
 2. Beter evenwicht en coördinatie. Een goede houding helpt het evenwicht en de coördinatie te verbeteren, wat het risico op vallen en verwondingen kan helpen verminderen.
 3. Minder rug- en nekpijn. Een goede houding helpt de spanning op de spieren en gewrichten van de wervelkolom te verminderen, wat rug- en nekpijn kan verlichten.
 4. Verhoogd energieniveau. Een goede houding helpt spierspanning en vermoeidheid te verminderen, wat kan leiden tot meer energie en een betere concentratie.
 5. Verbeterde ademhaling en spijsvertering. Een goede houding helpt om de borstkas en buik te openen, waardoor je beter kunt ademen en verteren.
 6. Meer zelfvertrouwen. Een goede houding kan helpen om je uiterlijk te verbeteren en je zelfverzekerder te voelen in sociale situaties.

Je zit postuur verbeteren met een sta-op-stoel

Een sta op stoel, ook wel een relaxfauteuil met sta-op-functie genoemd, is een speciaal type stoel dat is ontworpen om mensen te helpen bij het opstaan ​​vanuit zittende positie. Deze stoelen zijn vaak voorzien van elektrische of hydraulische mechanismen die de stoel omhoog laten komen, waardoor het gemakkelijker wordt voor mensen met verminderde mobiliteit of kracht om op te staan.

Sta-op-stoelen bieden meestal ook andere functies, zoals verstelbare rugleuningen, voetensteunen en zithoogtes, waardoor gebruikers hun zitpositie kunnen aanpassen voor meer comfort en ondersteuning. Deze stoelen zijn vaak populair bij ouderen, mensen met beperkte mobiliteit of mensen die herstellen van blessures, omdat ze hen helpen zelfstandig te blijven en het risico op vallen te verminderen.

Je zithouding verbeteren met behulp van sta-op-stoelen kan op verschillende manieren worden bereikt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Kies de juiste stoel: Zorg ervoor dat je een sta-op-stoel kiest die goed past bij je lichaamsbouw en behoeften. De stoel moet voldoende ondersteuning bieden aan je rug en comfortabel zijn om langere tijd in te zitten. Kijk bij Velderhof meubels voor een uitgebreid aanbod.
 2. Gebruik de sta-op-functie: Maak regelmatig gebruik van de sta-op-functie van de stoel. Dit helpt niet alleen bij het verlichten van druk op je rug en heupen, maar het stimuleert ook een actievere houding door je te helpen om regelmatig op te staan en te bewegen.
 3. Gebruik de verstelbare functies: Veel sta-op-stoelen hebben verstelbare functies zoals rugleuning, zithoogte en armleuningen. Pas deze aan om een ergonomische zithouding te bevorderen. Zorg ervoor dat je rug goed wordt ondersteund en je voeten plat op de grond rusten.
 4. Zit met je rug recht: Probeer tijdens het zitten je rug recht te houden en je schouders ontspannen te laten hangen. Vermijd het naar voren leunen of het onderuitzakken in de stoel.
 5. Sta regelmatig op: Sta minstens om de 30 minuten op uit je stoel, zelfs als je geen gebruik maakt van de sta-op-functie van de stoel. Dit helpt om spierstijfheid te voorkomen en bevordert een betere bloedsomloop.
 6. Oefen goede zithouding: Probeer bewust te zijn van je zithouding en oefen indien nodig met houdingsoefeningen om je spieren te versterken en een betere houding te ontwikkelen.

Door deze tips te volgen en regelmatig gebruik te maken van een sta-op-stoel, kun je je zithouding verbeteren en mogelijke problemen met betrekking tot langdurig zitten verminderen. Vergeet echter niet om ook regelmatig te blijven bewegen en te strekken om een goede algehele gezondheid te bevorderen.