Ik heb Geen Zin om naar Werk te gaan (Wat nu?)

Als je opgroeit wordt je verteld dat je het goed moet doen op school, zodat je een goede baan kunt krijgen. Dit wordt vrij algemeen aanvaard als het “juiste ding om te doen”.

…en toch komen velen van ons dan op het punt dat we ons realiseren dat je eigenlijk niet meer wilt werken. Dus wat moet je doen als je in die positie verkeert? Er zijn een aantal redenen waarom je op het punt staat om uit te zoeken hoe je niet meer kunt werken.

Het kan komen doordat je moeite hebt een baan te vinden die je leuk vindt. Aan de andere kant kan het komen doordat je een burn-out ervaart, vooral als het lijkt alsof het deel uitmaken van de ratrace nooit ophoudt.

En wat moet je dan doen als je niet meer wilt werken? Is het normaal om niet te willen werken? En hoe kun je leven zonder te werken? Nou, als je dit herkent, er zijn opties. Zorg er alleen voor dat je een aantal belangrijke tips in gedachten houdt.

Waarom wil ik niet meer werken?

verveling-vrouw

Begrijpen waarom je niet meer wilt werken kan je helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de volgende stappen om dit aan te pakken, waaronder het helpen beslissen over de beste richting voor je carrière, het voorkomen van een burn-out, het vergroten van de arbeidstevredenheid en het verbeteren van het algehele welzijn.

Het kan je ook helpen je behoeften en wensen aan potentiële werkgevers kenbaar te maken en een loopbaan te creëren die aansluit bij je doelen en waarden.

Dus om je te helpen de boosdoener (of boosdoeners!) te herkennen, volgen hier enkele mogelijke redenen waarom je het gevoel hebt dat je niet meer wilt werken:

1. Gebrek aan mogelijkheden

Soms kan het voelen alsof er geen goede arbeidsmogelijkheden zijn. Het is belangrijk om te blijven zoeken en netwerken, en open te staan voor verschillende bedrijfstakken en functies. Je kunt verrast zijn door de mogelijkheden die op je pad komen.

2. Locatie

Als je in een gebied woont met weinig werkgelegenheid of hoge kosten van levensonderhoud, kan het moeilijk zijn om werk te vinden dat aan je behoeften voldoet. Overweeg te kijken naar werk op afstand of verhuizing naar een gebied met meer arbeidsmogelijkheden.

3. Leeftijd

Als je de pensioenleeftijd nadert of gepensioneerd bent, wil je misschien niet meer werken omdat je het gevoel hebt dat je je tijd er al op hebt zitten. Het kan de moeite waard zijn om parttime of flexibele werkopties te overwegen om actief en betrokken te blijven bij je gemeenschap.

4. Creatieve bezigheden

Als je een creatief persoon bent, voel je je misschien onvervuld in een traditionele 9-tot-5 baan. Overweeg een carrière in de kunst, het schrijven, of andere creatieve gebieden.

5. Persoonlijke waarden

Soms kan een baan ingaan tegen je persoonlijke waarden of overtuigingen, waardoor het moeilijk is om motivatie te vinden om te werken. Als dit het geval is, is het belangrijk om werk te zoeken dat aansluit bij je waarden en waardoor je je voldaan kunt voelen.

6. Gebrek aan motivatie

Soms, als je moe bent van het werken, is het moeilijk om de drive te vinden om elke dag op te staan en naar je werk te gaan. Als je je ongeïnspireerd of niet gemotiveerd voelt, is het misschien tijd om je carrièredoelen en interesses opnieuw te bekijken. Een baan vinden die aansluit bij je passies en waarden kan helpen je motivatie weer aan te wakkeren.

7. Ondernemerschap

Als je een ondernemersgeest hebt, werk je misschien liever voor jezelf dan voor iemand anders. Een eigen bedrijf beginnen kan een lonende en uitdagende manier zijn om een carrière te creëren die aansluit bij je interesses en doelen.

8. Reizen

grote-backpack-lange-reis

Als je een passie hebt voor reizen, ben je misschien huiverig om te werken omdat het je mogelijkheden om nieuwe plaatsen te verkennen kan beperken. Overweeg een baan met reismogelijkheden of een locatie-onafhankelijke carrière waarbij je op afstand kunt werken.

9. Persoonlijke ontwikkeling

Als je op een reis van persoonlijke groei en zelfontdekking bent, wil je misschien voorrang geven aan activiteiten die je helpen je vaardigheden en kennis te ontwikkelen in plaats van te werken in een traditionele baan. Overweeg lessen te volgen, vrijwilligerswerk te doen, of andere activiteiten te ondernemen die aansluiten bij je persoonlijke doelen.

10. Burnout

Als je lange werkdagen hebt gemaakt of te maken hebt met een stressvolle werkomgeving, kun je je opgebrand voelen en een pauze nodig hebben. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan zelfzorg en tijd te nemen om op te laden. Overweeg een vakantie of sabbatical om uit te rusten en te verjongen.

11. Gezinsverantwoordelijkheden

Een evenwicht vinden tussen werk en gezinsverantwoordelijkheden kan moeilijk zijn. Als je jonge kinderen of oudere familieleden te verzorgen hebt, kan het een uitdaging zijn om de tijd en energie te vinden om buitenshuis te werken. Het kan de moeite waard zijn parttime of flexibele werkopties te overwegen om de balans beter hanteerbaar te maken.

12. Gezondheidsproblemen

Als je te maken hebt met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen, is het volkomen begrijpelijk dat je je misschien niet in staat voelt om te werken. Voor je gezondheid zorgen moet altijd op de eerste plaats komen, en het is oké om dat voorrang te geven boven werk. Het kan een goed idee zijn om met een medisch deskundige te praten om te bepalen wat de beste aanpak is.

13. Financiële stabiliteit

geld-verdienen-investeren

Als je al financieel stabiel bent, kun je het gevoel hebben dat het idee van werken niet nodig is. Hoewel financiële stabiliteit zeker een goede zaak is, is het de moeite waard om de langetermijnvoordelen van blijven werken te overwegen, zoals carrièregroei en het opbouwen van een pensioenfonds.

14. Andere interesses nastreven

Als je een passie of hobby hebt die je liever nastreeft dan een baan, kan het de moeite waard zijn om te overwegen hoe je van die passie een carrière kunt maken. Veel mensen hebben met succes bedrijven of carrières opgebouwd rond hun hobby’s en interesses.

15. Negatieve ervaringen uit het verleden

Als je slechte ervaringen hebt gehad op de werkplek, zoals een moeilijke baas of een giftige werkomgeving, is het begrijpelijk dat je misschien aarzelt om terug te gaan. Het kan de moeite waard zijn een loopbaanadviseur of therapeut te zoeken om je te helpen die ervaringen te verwerken en de beste weg voorwaarts te bepalen. Vergeet niet dat er veel positieve en ondersteunende werkomgevingen zijn!

16. Gebrek aan vaardigheden of opleiding

Als je niet over de nodige vaardigheden of opleiding beschikt voor de baan die je wilt, kan het ontmoedigend zijn om te solliciteren en steeds weer afgewezen te worden. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in extra onderwijs of opleiding om je te helpen in aanmerking te komen voor de banen die je wilt.

17. Discriminatie

Helaas kan discriminatie op de werkplek nog steeds bestaan. Als je discriminatie hebt ervaren op basis van je ras, geslacht, seksualiteit of andere factoren, is het belangrijk om je uit te spreken en actie te ondernemen. Je verdient een veilige en ondersteunende werkomgeving.

Wat je moet doen als je niet wilt gaan werken

vrouw-moe-geen-zin

Er is een groot verschil tussen niet meer naar je werk willen en vandaag niet willen gaan. Daarom is het eigenlijk heel belangrijk om de bovenstaande lijst in overweging te nemen, want die helpt je om je volgende stappen te bepalen.

En je kunt hier enkele mogelijke vervolg stappen lezen over wat je moet doen als je niet naar je werk wilt gaan:

1. Denk na over je waarden en prioriteiten

Bedenk wat voor jou het belangrijkst is in het leven, en hoe je carrière daarin past. Dit kan je helpen bepalen welk soort werk voor jou de meeste voldoening geeft en wat je carrièredoelen op lange termijn zijn.

2. Beoordeel je vaardigheden en sterke punten

Bedenk waar je goed in bent en wat je graag doet, en hoe die vaardigheden zich kunnen vertalen naar een bevredigende carrière. Dit kan je helpen bepalen welke soorten banen of bedrijfstakken je moet verkennen.

3. Lees een boek

Lezen kan een geweldige manier zijn om aan de werkelijkheid te ontsnappen en tot rust te komen. Pak een boek op dat je al lang wilde lezen en breng wat tijd door om je in het verhaal te verliezen.

4. Neem een sabbatical

Als je wat tijd nodig hebt om je leven en carrière opnieuw te beoordelen, overweeg dan om een sabbatical te nemen. Dit kan een geweldige manier zijn om even afstand te nemen van je werk en je te richten op persoonlijke groei, reizen of andere bezigheden.

5. Doe vrijwilligerswerk of geef iets terug

Als je niet in een traditionele baan wilt werken, of als je baan je op de zenuwen werkt, overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen of op andere manieren iets terug te doen voor je gemeenschap. Dit kan een geweldige manier zijn om betrokken te blijven en terug te geven aan anderen.

6. Mediteer

Meditatie kan je helpen stress te verminderen en je focus en helderheid te vergroten. Overweeg om een geleide meditatie app te proberen of een les te volgen om te beginnen.

7. Neem een mentale gezondheidsdag

Als je je overweldigd of opgebrand voelt, kan het de moeite waard zijn om een dag vrij te nemen om uit te rusten en op te laden. Besteed de dag aan dingen die je vreugde brengen en je helpen ontspannen – zoals misschien wat gelddocumentaires kijken op Netflix.

8. Maak contact met vrienden

partner-koppel-eten-date-gezellig-blij

Tijd doorbrengen met vrienden en geliefden kan je helpen je meer gesteund en minder gestrest te voelen. Overweeg om af te spreken voor een maaltijd of activiteit, of zelfs gewoon een telefoongesprek of videochat.

9. Verken nieuwe plaatsen

Als je de tijd en middelen hebt, overweeg dan om een dagtocht of weekendje weg te maken naar een nabijgelegen stad of dorp. Het verkennen van nieuwe plaatsen kan je helpen je meer geïnspireerd en energiek te voelen.

10. Leer een nieuwe vaardigheid

Als je een nieuwe vaardigheid of hobby hebt willen leren, kan dit het perfecte moment zijn om dat te doen. Overweeg een cursus