Een Eigen Bedrijf Starten? Dit zijn de Valkuilen!

Lang niet voor iedereen is het starten van een eigen onderneming een goed idee. Sommige mensen zijn nu eenmaal beter in het verrichten van werk voor een ander, dan zelf een eigen bedrijf te moeten leiden. Het zelfstandig ondernemerschap is mooi, maar vraagt ook om inzicht, discipline en talent. Niet alleen het talent om datgene te doen waarmee je jouw bedrijf wilt profileren, maar ook al het andere dat je als ondernemer moet weten en kunnen om aan alle regels te voldoen. Hieronder bespreken we de valkuilen voor startende ondernemers.

Het bedrijfsplan

Het merendeel van de startende ondernemers gaat aan de slag zonder bedrijfsplan te schrijven. Dat is niet altijd strikt noodzakelijk, maar wel aan te bevelen. Als je een financier zoekt, heb je zo’n document sowieso nodig, maar het is ook voor jezelf heel fijn om goed op papier te zetten wat je wilt bereiken en hoe dat gaat doen. Een leidraad om gedurende je activiteiten op te blijven focussen, zodat je jouw uiteindelijke doelstellingen nooit uit het oog verliest.

De juridische aspecten

Vaak krijg je als startende ondernemer te maken met zaken waarvan je helemaal geen verstand hebt. Afhankelijk van de aard van het werk dat je gaat doen, kun je bijvoorbeeld geconfronteerd worden met juridische aspecten, die goed geregeld moeten worden. Het is dan goed om te weten dat een advocaat in Apeldoorn gespecialiseerd is in een breed scala aan juridische diensten voor bedrijven. Je staat daarmee sterk en je weet zeker dat jij je zaakjes goed voor elkaar hebt.

Het werven van klanten

Als ondernemer zul je klanten voor je moeten winnen. Hoe overtuig je een potentiële klant ervan dat jouw bedrijf de beste keuze is? Maak werk van marketing en besteed dit uit als je er zelf geen verstand van hebt. En wat doe je wanneer er een geschil ontstaat met een klant? Goede algemene voorwaarden zijn in dat geval heel belangrijk. Laat ze opstellen door een ondernemingsrechtadvocaat of laat zo’n expert de door jouzelf al opgestelde voorwaarden op zijn minst controleren.

Vaste tarieven hanteren

Als je ondernemer bent, zul je regelmatig op het punt komen dat je moet gaan onderhandelen over de prijs van jouw product of dienst. Probeer daarbij zo consequent mogelijk te zijn in het hanteren van vaste tarieven. Zo bouw je aan een solide imago voor je bedrijf met een betrouwbare, transparante tariefstelling.