Wat is een Duurzame Bankrekening?

Bij het nemen van stappen om duurzamer en milieubewuster te leven, zien we vaak één cruciaal aspect over het hoofd: onze financiële instellingen. Het kiezen van een duurzame bankrekening kan een aanzienlijk verschil maken in het bevorderen van duurzame praktijken en het beperken van klimaatverandering.

Financiële instellingen gebruiken ons geld en onze bezittingen om uit te lenen aan anderen. Door ervoor te zorgen dat de bank die je kiest dezelfde waarden heeft als jij, kun je ervoor zorgen dat je geld niet wordt gebruikt om ons milieu te schaden.

Hoe kies je voor een duurzame bankrekening?

De beste manier om groen te bankieren is door te bankieren bij een organisatie die zich inzet om de impact op het milieu te beperken. Deze banken bieden producten die je helpen om duurzaam te leven en je kunt er zeker van zijn dat het geld dat je bij hen stort of investeert niet wordt gebruikt om het milieu te schaden.

Let bij je onderzoek op het volgende:

  • Informatie over hoe de bank helpt de uitstoot te verminderen in lijn met de internationale doelstellingen
  • Bewijs dat de bank de koolstofimpact meet van de bedrijven waaraan ze leningen verstrekt en hen helpt die impact te verminderen
  • Gegevens over waar de bank investeert en aan wie ze leningen verstrekt

Is mijn bank echt zo slecht?

duurzaam-beleggen

Zoals met alles op dit gebied, is er vaak een hoop greenwashing gaande. Een snelle scan van de duurzaamheidspagina’s van de grote banken laat vage ideeën zien, halfslachtige beloften en zelfs een focus op het helpen van ons, de klant, om onze voetafdruk te verkleinen. Alsof wij het probleem zijn!

Kijk uit voor iets vaags als het planten van bomen of koolstofcompensatie in je naam. Maar het grootste probleem zijn banken die niet aangeven in wie ze investeren of aan wie ze geld uitlenen.

Iets anders dat ik moet weten?

Je zult merken dat ethische banken, in vergelijking met traditionele banken, maandelijkse kosten in rekening brengen. Hun argument is dat ‘gratis’ rekeningen eigenlijk worden gefinancierd door verborgen kosten en hoge tarieven voor rood staan die de meest kwetsbare klanten treffen. In hun ogen is een kleine maandelijkse vergoeding een eerlijkere manier van zakendoen. De meeste nieuwe ethische banken hebben inderdaad veel lagere kosten voor rood staan.