Let op: Dit Eten maakt je Hoofdpijn Erger!

Je eet je lunch en hebt plotseling barstende hoofdpijn. Je denkt dat je moe bent of niet genoeg cafeïne hebt gehad. Het zal je misschien verbazen dat sommige voedingsmiddelen de oorzaak kunnen zijn van je pijnlijke hoofd.

Omdat hoofdpijnpatiënten verschillen in hun gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, moet je een voedseldagboek bijhouden, op papier of elektronisch. Houd kolommen bij voor tijd, gegeten voedsel en hoeveelheden, en eventuele hoofdpijnsymptomen. Zo kun je eventuele patronen of veranderingen in hoofdpijnsymptomen vaststellen, op basis van wat je eet. Je kunt het logboek ook aan je zorgverlener laten zien.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die hoofdpijn kunnen uitlokken

bananen-fruit

1. Bananen

Bananen kunnen een migraine uitlokken bij mensen die gevoelig zijn voor tyramine. Dat geldt vooral voor overrijpe exemplaren; het tyraminegehalte wordt hoger naarmate de banaan ouder wordt. Uit onderzoek is gebleken dat de schil meer tyramine bevat dan het vruchtvlees van de banaan. Vermijd dus de draderige stukjes binnenste schil die aan je banaan kleven.

2. Rode wijn

Je kunt een kater krijgen na het drinken van elke soort alcohol. Maar de tannines van rode wijn – die de wijn zijn droge, samentrekkende kwaliteit geven – kunnen het vrijkomen van hoofdpijn veroorzakende verbindingen in gang zetten. Dat kan veranderingen veroorzaken in het niveau van bepaalde chemische stoffen in de hersenen, waardoor je hoofdpijn krijgt. Sommige rode wijnen, zoals cabernet en merlot, veroorzaken minder vaak hoofdpijn (omdat ze minder tannine bevatten) dan wijnen met meer tannine, zoals tannat en malbec.

3. IJs

Ooit last gehad van brain freeze als je ijs of een ijskoude drank hebt gegeten? Een ijshoofdpijn komt meestal snel en hard opzetten. Dan verdwijnt hij een minuut of twee later. Als je slurpt aan een koud voedingsmiddel als ijs of een ijsdrank, kan dat de bloedvaten rond je hoofd doen vernauwen. Misschien moet je deze voedingsmiddelen langzaam eten of extreme temperaturen van voedsel helemaal vermijden, zegt de National Headache Foundation.

4. Gerijpte kaas

Door rijping smaakt sommige kaas beter. Helaas, hoe langer kaas rijpt, hoe meer tyramine het bevat. Tyramine kan je bloedvaten vernauwen. Als dat gebeurt, kunnen de bloedvaten in je hoofd wijder worden om meer bloed door te laten stromen. Hierdoor kan je hoofd gaan kloppen. Kazen die veel tyramine bevatten zijn onder andere feta, cheddar, mozzarella, parmezaan en blauwe kaas.

5. Koud vlees

kaas-hoe-lang-bewaren

Misschien moet je afscheid nemen van die kalkoensub. Hoge niveaus van tyramine en voedseladditieven zoals nitraten of nitrieten kunnen bij sommige mensen de bloedstroom naar de hersenen verhogen. Hotdogs, salami, spek en andere vleeswaren bevatten ook nitrieten of nitraten.

6. Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden in veel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt als suikeralternatieven. Deze zoetstoffen kunnen echter migraine veroorzaken. Van aspartaam – dat 150 keer zoeter is dan suiker – wordt gedacht dat het migraine veroorzaakt, zegt de Mayo Clinic.

7. Voedsel met MSG

Pas op voor je geliefde afhaalchinees. Mononatriumglutamaat-MSG is een glutaminezuur dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het zit ook in sommige voedingsmiddelen en is een voedingsadditief om de smaak te versterken. Het zit in diepvriesproducten, soepen in blik, snacks en sommige Chinese voedingsmiddelen. MSG wordt soms vermeld op verpakte levensmiddelen als gehydrolyseerd eiwit of geheel natuurlijke conserveringsmiddelen.