Creditcard op Reis in het Buitenland Gebruiken? Voor- en Nadelen

Als je in het buitenland reist, is contant geld zeker een haalbare optie. Bijna elke winkelier op aarde accepteert lokale valuta voor standaard transacties.

Het is echter een vergissing om je hele reis met papiergeld te financieren:

 • Contant geld raakt gemakkelijk kwijt of wordt gestolen – en kan niet worden vervangen.
 • Het meenemen van grote hoeveelheden geld maakt je een gemakkelijk doelwit voor dieven.
 • Telkens als je de ene valuta in de andere omzet, kun je waarde verliezen.
 • Je verliest ook geld telkens als je geld opneemt bij een geldautomaat die niet tot het netwerk van je bank behoort.

Daarom nemen ervaren reizigers hun creditcard mee. Zo kunnen ze veel van de bovenstaande nadelen vermijden. Bovendien biedt reizen met een creditcard talloze voordelen, zoals je hieronder zult zien.

Maar uitsluitend vertrouwen op creditcards heeft ook bepaalde nadelen.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van een creditcard op reis in het buitenland.

Het nadeel van creditcards op reis

grote-backpack-lange-reis

De belangrijkste hindernis is waarschijnlijk dat sommige kleinere internationale winkeliers alleen met contant geld werken. Straatverkopers, kraampjes en zelfs sommige taxi’s vallen allemaal in deze categorie. Je Visa en Mastercard kunnen nutteloos zijn voor dit soort transacties.

Hier zijn nog een paar extra bezwaren tegen creditcards:

 • Veel winkeliers accepteren wel creditcards, maar alleen EMV-kaarten (Europay, Mastercard & Visa). Als je een andere creditcard bij je hebt, kun je misschien helemaal niets kopen. Bonustip: klik hier voor de beste creditcards voor reizen
 • Sommige creditcards brengen kosten in rekening voor buitenlandse transacties bij elke aankoop in het buitenland. Deze kosten liggen meestal rond de 3 procent; je kunt deze kosten echter vermijden door rond te shoppen voor betere aanbiedingen.
 • Voor sommige creditcardtransacties is ID-verificatie nodig. Dit betekent dat je je paspoort altijd bij je moet hebben, maar dat is sowieso een goed idee.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste voordelen van transacties met een creditcard op reis.

De voordelen van het gebruik van creditcards in het buitenland

creditcard-betalen-pinnen-koffie

Bij al het volgende wordt ervan uitgegaan dat je een EMV-creditcard hebt.

 • Plastic is handiger. Je hoeft niet zo veel geld mee te nemen of zo vaak van valuta te wisselen. Dit is ideaal voor grotere aankopen zoals vluchten en hotels.
 • In tegenstelling tot contant geld bieden creditcards bescherming tegen fraude. Veel banken die kaarten uitgeven bieden ook aansprakelijkheidsdekking en de mogelijkheid om je kaart te annuleren als deze gestolen is.
 • Afhankelijk van je bank is het mogelijk om beloningen te verdienen. Dit zijn punten die je kunt gebruiken voor je volgende grote reis.
 • Creditcards bieden meestal betere wisselkoersen dan wat je krijgt bij geldautomaten en wisselkantoren.
 • Afhankelijk van de uitgever van je kaart komen je aankopen automatisch in aanmerking voor een verzekering. Deze dekking geldt niet alleen voor consumptiegoederen – het dekt ook reisvertragingen en verloren bagage.

Nog een laatste reistip voordat je naar het buitenland gaat

Voordat je gaat, is het belangrijk om je bank die je kaart uitgeeft van tevoren te bellen en te informeren over je reisplannen. Anders kan je creditcard worden gemarkeerd voor verdachte activiteiten.

Als je voor je vertrek geen contact opneemt met je bank en je kaart wordt geweigerd, kan de bank die je kaart uitgeeft de rekening gewoon schorsen. In sommige gevallen kan je creditcard zelfs helemaal worden geannuleerd. Het is erg moeilijk om een vervangend product op te sturen als je aan de andere kant van de wereld bent.