Het Beste Stappenplan voor het Verven van de Muur

Het verven van de muren: je houdt ervan, of je haat het. Toch moet het soms gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen of verbouwen. Je kunt het uitbesteden, maar de goedkopere optie is om het zelf te doen. Door dit stappenplan te volgen ben je redelijk snel klaar en kun je ook nog eens het beste resultaat behalen. Dus, koop verf in een kleur die je mooi vindt en ga aan de slag met dit simpele stappenplan!

Stap 1: Bescherm de meubels

De eerste stap is het beschermen van de meubels die in de kamers staan. Dit kun je makkelijk doen door eerst de lichte meubels uit de kamer te halen en de grote, zware meubels in het midden van de kamer neer te zetten. Vervolgens kun je de vloer en de meubels afdekken met behulp van afdekfolie. Daarna is het tijd om de delen die niet geverfd hoeven worden, zoals de stopcontacten, plinten, ramen en deuren goed af te plakken. Je kunt dit doen met behulp van afplaktape, maar ook door de afdekplaatjes van de stopcontacten er af te halen (en eventueel los te verven). Zorg er wel voor dat je eerst de stroom eraf haalt.

Stap 2: Bereid de ondergrond voor

schoonmaken-muur-verven

Daarna volgt de tweede stap: het voorbereiden van de ondergrond. Deze moet effen, schoon en droog zijn. Haal eventuele spijkers en schroeven eruit, zodat je daar niet omheen hoeft te schilderen. Vervolgens zul je de vorige verflaag eraf moeten halen, vooral als die afgebladderd is. Daarna kun je de muur makkelijker verder schoonmaken door een ontvetter te gebruiken. Eventuele beschadigingen kun je opvullen met een vulmiddel. Ook is het belangrijk om te controleren om wat voor soort muur het gaat. Door er wat water op te gooien kun je zien of de ondergrond zacht is. In dat geval moet je de muur eerst met diepgrond voorbehandelen.

Stap 3: Schilderen van de muur

Wanneer je de muur helemaal voorbereid hebt, is het eindelijk tijd om te gaan verven. Begin met het plafond en randen, die je het beste met een platte kwast kunt afwerken. Plak de randen af, zodat de lijnen mooi strak worden. Daarna is het tijd om de rest van de muur te verven. Hiervoor heb je een roller en een verfrooster nodig. Doop de roller in de verf en rol hem uit over het rooster, zodat je het gelijkmatig aan kunt brengen. Daarna kun je de verf aanbrengen op de muur. Voor het beste resultaat kun je de muur het best in één keer afwerken, zolang hij nog nat is. Vaak zijn er een aantal lagen nodig om de verf goed dekkend te krijgen. Succes!