Top 10 Belangrijkste Tips bij het Inrichten van een Woonkamer

Van een formele woonkamer tot een speelkamer en een ruimte om mensen te ontvangen, een woonkamer vervult vele functies. De sleutel om er het beste uit te halen is om een ruimte te creëren die comfortabel en uitnodigend is. Of je nu luiert op de loungebank, tv-kijkt met je gezin of vrienden ontvangt, je gebruikt je woonkamer waarschijnlijk elke dag. Leer hoe je de jouwe zo inricht dat hij er op zijn best uitziet met deze tips.

1. Creëer symmetrie

bank-woonkamer-interieur

Richt je op symmetrie om een evenwichtige woonkamer te creëren; het resultaat zal een ruimte zijn die er zowel comfortabel uitziet en aanvoelt als georganiseerd. Plaats banken, bijzettafels en stoelen aan weerszijden van de kamer om symmetrie te creëren. In dit geval dient de salontafel als middelpunt van de opstelling.

2. Maak het functioneel

De indeling van je woonkamer moet altijd functioneel zijn. Dit kun je het beste bereiken door te bedenken hoeveel mensen de kamer zullen gebruiken en waarvoor de kamer gebruikt zal worden. Je kunt dan de stijl, grootte en hoeveelheid meubels bepalen die je nodig hebt.

3. Creëer een centrum

Of het nu een salontafel, een voetenbankje of een groep stoelen is, het is belangrijk dat je woonkamer een opvallend middelpunt heeft. Als je een grotere kamer hebt, kun je meerdere middelpunten inbouwen, zoals een salontafel aan de ene kant van de kamer en een extra zithoek aan de andere kant.

4. Kies meubels van verschillende grootte

Een andere vuistregel voor het inrichten van een woonkamer is het creëren van balans door het kiezen van geschaalde meubels. Als je een evenwichtige sfeer wilt, kies dan meubels van verschillende grootte en hoogte die elkaar in evenwicht houden. Plaats eerst de grotere meubels in de kamer en schik dan de kleinere meubels rond het hoofdmeubilair.

5. Mix en Match

Creëer een persoonlijke woonkamer door patronen, kleuren en texturen te mixen en te matchen. Gebruik je favoriete kleur in verschillende tinten in de kamer. Kies een neutrale bank en combineer die met een fauteuil met patroon. Als je het echt stoer wilt doen met de inrichting van je woonkamer, voeg dan kleur toe door er een accentstoel bij te zetten. Check woonwinkel A-Meubel voor verschillende meubels van hoge kwaliteit.

6. Focus op het middelpunt

Heb je een groot kunstwerk, entertainmentsysteem of open haard in je woonkamer? Het vinden van het natuurlijke middelpunt van een kamer is een goede plek om te beginnen bij het maken van je ontwerp. De meeste huizen hebben één belangrijk aandachtspunt dat het eerste is wat je opvalt als je de kamer binnenkomt. Hoewel niet alle meubels er op gericht hoeven te zijn, moet je overwegen om de kamer rond dit belangrijkste punt te centreren.

7. Gebruik verlichting

Om een lichte en open woonkamer te creëren, is het belangrijk om lichtbronnen in lagen aan te brengen. Zelfs als je één hoofdlamp hebt, probeer dan verschillende stijlen verlichting te gebruiken, zoals lampen op bijzettafels, accentverlichting in boekenplanken en zelfs kaarsen. Een van de makkelijkste manieren om licht toe te voegen aan je woonkamer is door de meubels rond de ramen te plaatsen.

8. Een vloerkleed toevoegen

Julie Gonzalo Hcftr19 GIF by Hallmark Channel

Vergeet een vloerkleed niet bij het inrichten van je woonkamer. Vloerkleden voegen textuur en dimensie toe aan een ruimte en hebben ook een functie. Meestal wil je een vloerkleed kiezen dat je kleurenschema aanvult en dat je in het midden van de kamer kunt leggen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor je kamer en meubels. Een goede regel is dat het tapijt groot genoeg moet zijn, zodat ten minste de voorpoten van je meubels erop staan, en dat het tapijt meer dan 6 tot 12 centimeter van de muren verwijderd moet zijn.

9. Dimensie toevoegen

Textuur en dimensie maken je woonkamer af door visuele aantrekkingskracht en interesse toe te voegen. Hoewel decoraties meestal de laatste details zijn die je selecteert voor een ruimte, kan het kiezen van de juiste decoratie het grootste probleem zijn. Creëer hoogte en diepte in je woonkamer door kunstwerken, foto’s, planken of spiegels aan de muren toe te voegen. Houd bij het ophangen van kunst of voorwerpen aan de muur rekening met de hoogte vanaf de rand van de muur en het plafond; je kunt decor het beste op ooghoogte en in het midden hangen.

10. Denk aan de doorstroom

Bij het indelen van je woonkamer is het belangrijk om rekening te houden met de verkeersstroom. Je meubelopstelling bepaalt hoe mensen de ruimte binnenkomen, verlaten en navigeren. Is het moeilijk om in en uit de zitplaatsen te komen? Voelt de ruimte krap aan als er meerdere mensen in zitten? Werk met de grootte van je ruimte door de juiste maat meubels te kiezen, zodat deze drukbezochte ruimte gemakkelijk gebruikt kan worden.