Wil jij Beginnen met Filmen? Volg dan deze Drie Tips

Het is een hobby van velen: filmen. Misschien begon je wel met het filmen met je telefoon en beviel dit goed, waardoor je nu toch aan het twijfelen bent om goede apparatuur aan te schaffen. Het maken van een film bestaat uit allerlei onderdelen, waarvan apparatuur toch wel een van de belangrijkste is. Daarbij zijn geluid en licht onderdelen die je ook niet mag vergeten wanneer je goed wilt filmen. Met deze tips wordt ook jij een echte filmmaker.

Koop geschikte apparatuur

filmen-man

De eerste stap is natuurlijk het aanschaffen van goede apparatuur. Hoewel het misschien verleidelijk is om direct het beste van het beste aan te schaffen, is dit niet altijd de slimste keuze. Tuurlijk, uiteindelijk bereik je het beste resultaat met een goede camera en een kwalitatief objectief, maar met al die knopjes is het alleen maar lastiger wanneer je net begint met filmen. Daarbij is het ook handig om te bedenken wat voor films je wilt gaan maken. Wanneer je graag luchtbeelden maakt, kun je het best kiezen voor een Dji Mini 3, maar als je liever verhalen verteld met het filmen, kun je beter voor een compact- of spiegelreflexcamera gaan. Door eerst voor een goedkopere optie te gaan, kun je ook meer leren over wat je leuk vindt aan filmen. Zo weet je later ook wat je moet gaan zoeken in een camera en wat bij jou past. Begin dus nooit met hele dure apparatuur, want misschien is het achteraf toch niet jouw ding.

Geluid maakt de film

Geluid is een ander onderdeel van filmen en is misschien nog wel belangrijker dan het beeld zelf. Slecht geluid komt al gauw amateuristisch over, wat zonde is van de mooie film die je maakt. Investeer daarom in een goede microfoon. Wanneer je sfeerbeelden met geluid wilt vastleggen kun je het best kiezen voor een microfoon op de camera zelf, of voor een lavalier microfoon. Wil je specifieke stemmen vastleggen, zonder dat er microfoons in beeld zijn? Dan kun je het beste kiezen voor een losse microfoon, zoals een richtmicrofoon.

Gebruik het licht op een goede manier

Het laatste onderdeel van filmen is licht. Dit is een onmisbaar onderdeel, maar toch gaat het vaak fout bij mensen die net beginnen met filmen. Hoe je licht gebruikt is natuurlijk afhankelijk van wat je (artistieke) doel is, maar in principe wordt het aangeraden om “met het licht mee” te filmen. Ofwel, zorg dat je de felste lichtbron, zoals dat van een raam, in de rug hebt bij het filmen. Anders zul je een silhouet-achtig effect krijgen. Experimenteer hier dus veel mee en gebruik daarbij ook lampen, zodat je het gewenste effect kunt creëren. Het belangrijkste (en leukste) aan filmen is ontdekken wat je mooi vindt en hoe je dat kunt visualiseren, zodat je zelf een prachtige film kunt maken.