Wat Gebeurt er als je je Lakens niet Wekelijks Wast?

Lakens zijn een belangrijk onderdeel van onze slaaproutine. We brengen er gemiddeld acht uur per dag op door, wat betekent dat we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen. Maar hoe vaak moeten we onze lakens eigenlijk wassen? En wat gebeurt er als we het niet vaak genoeg doen? In dit artikel zullen we de mogelijke gevolgen van het niet wekelijks wassen van je lakens bespreken.

Waarom moet je je lakens wassen?

muziek-luisteren-bed

Voordat we in de mogelijke gevolgen duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om je lakens regelmatig te wassen. Hier zijn enkele redenen:

 • Hygiëne: Terwijl we slapen, scheiden we lichaamsvloeistoffen af zoals zweet en speeksel. Bovendien kunnen we tijdens de nacht huidcellen, haar en andere micro-organismen op onze lakens achterlaten. Als we deze stoffen niet regelmatig verwijderen, kunnen bacteriën en schimmels zich opbouwen en kunnen we vatbaarder worden voor ziekten en allergieën.
 • Geur: Een ander probleem dat kan ontstaan ​​als je je lakens niet vaak genoeg wast, is dat ze beginnen te ruiken. Dit komt door de ophoping van lichaamsvloeistoffen en bacteriën. Het kan onaangenaam zijn om in een bed te slapen dat niet fris ruikt en kan je slaapkwaliteit beïnvloeden.
 • Levensduur: Regelmatig wassen kan ook de levensduur van je lakens verlengen. Door de ophoping van bacteriën en schimmels kunnen de vezels in je lakens afbreken, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage en scheuren.

Wat zijn de mogelijke gevolgen als je je lakens niet wekelijks wast?

Style Bed GIF by Mic

Als je je lakens niet vaak genoeg wast, kan dit verschillende negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele van de mogelijke gevolgen:

1. Verhoogd risico op infecties

Zoals we hierboven vermeldden, kunnen bacteriën en schimmels zich opbouwen op je lakens als je ze niet regelmatig wast. Dit kan het risico op infecties verhogen, vooral als je een verzwakt immuunsysteem hebt. Infecties die je kunt oplopen door het slapen op een vuil bed zijn onder meer huidinfecties, ooginfecties en urineweginfecties.

2. Allergieën

Als je allergisch bent voor stof en huisstofmijten, kan het overslaan van het regelmatig wassen van je lakens de symptomen verergeren. Huisstofmijten kunnen zich ophopen in ongewassen beddengoed en kunnen leiden tot allergische reacties, zoals niezen, jeukende ogen en ademhalingsproblemen. Door je lakens regelmatig te wassen, kun je de hoeveelheid huisstofmijten verminderen en de symptomen van allergieën verminderen.

3. Slechte slaapkwaliteit

Een ander negatief gevolg van het niet regelmatig wassen van je lakens is dat het kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit. Een bed dat niet fris ruikt en vol bacteriën zit, kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt en minder diep slaapt. Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen.

4. Acne en huidproblemen

Als je gevoelig bent voor acne en andere huidproblemen, kan het niet vaak genoeg wassen van je lakens de symptomen verergeren. De bacteriën en oliën die op je lakens achterblijven, kunnen op je huid terechtkomen en leiden tot verstopte poriën, ontstekingen en acne.

5. Geurproblemen

Zoals we hierboven vermeldden, kan het niet vaak genoeg wassen van je lakens leiden tot geurproblemen. Een bed dat stinkt, kan onaangenaam zijn om in te slapen en kan zelfs je humeur beïnvloeden.

Hoe vaak moet je je lakens wassen?

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om je lakens regelmatig te wassen, vraag je je misschien af hoe vaak je dit moet doen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je lakens ten minste één keer per week te wassen om de opbouw van bacteriën en schimmels te voorkomen. Als je last hebt van allergieën of acne, kan het zijn dat je je lakens vaker moet wassen.

Tips voor het wassen van je lakens

wasmachine-lakens-kleding-wassen-hygiene

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je je lakens op de juiste manier wast:

 • Was je lakens in warm water om bacteriën en schimmels te doden.
 • Gebruik een mild wasmiddel dat geen geuren of kleurstoffen bevat.
 • Droog je lakens op een hoge temperatuur om eventuele overgebleven bacteriën te doden.
 • Was je kussenslopen, dekbedovertrekken en matrasbeschermers op dezelfde frequentie als je lakens.

Conclusie

Het is van cruciaal belang om je lakens regelmatig te wassen om te voorkomen dat bacteriën, schimmels en huisstofmijten zich opbouwen. Als je je lakens niet vaak genoeg wast, kun je last krijgen van infecties, allergieën, huidproblemen en geurproblemen. Zorg ervoor dat je je lakens ten minste één keer per week wast en volg de bovenstaande tips om ervoor te zorgen dat ze fris en schoon blijven.

FAQ

 1. Hoe vaak moet ik mijn kussenslopen wassen?

Het wordt aanbevolen om je kussenslopen ten minste één keer per week te wassen.

 1. Kan het wassen van mijn lakens mijn allergieën verminderen?

Ja, het regelmatig wassen van je lakens kan helpen om allergieën te verminderen door huisstofmijten te verminderen.

3. Kan het niet wassen van mijn lakens leiden tot infecties?

Ja, als je je lakens niet regelmatig wast, kan de opbouw van bacteriën en schimmels leiden tot infecties.

 1. Wat moet ik doen als mijn lakens nog steeds ruiken na het wassen?

Als je lakens nog steeds ruiken na het wassen, kan het helpen om ze een extra keer te wassen of om een ​​geurverwijderaar aan het wasproces toe te voegen.

 1. Moet ik mijn lakens wassen met de hand of kan ik ze in de wasmachine doen?

Je kunt je lakens gewoon in de wasmachine wassen. Zorg er wel voor dat je de juiste instellingen gebruikt om ervoor te zorgen dat ze grondig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Met deze tips en informatie ben je nu goed op de hoogte van waarom het belangrijk is om je lakens regelmatig te wassen en hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Door dit in praktijk te brengen, zul je merken dat je beter slaapt, een betere gezondheid hebt en dat je bed lekker fris ruikt!