Alles over Heleen van Royen

 

Heleen van Royen, geboren op 9 maart 1965 in Amsterdam als Helena Margaretha Kroon, is een gerenommeerde Nederlandse romanschrijfster en voormalig columniste. Ze is bij velen bekend onder haar auteursnaam, Heleen van Royen.

  • Volledige naam: Helena Margaretha Kroon
  • Geboortedatum: 9 maart 1965 (58 jaar)
  • Sterrenbeeld: Vissen
  • Geslacht: Vrouw
  • Lengte: 168 cm
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Beroep: TV Persoonlijkheid en schrijfster
  • Relatie: Heleen is samen met de 22 jaar jongere Bart Meeldijk (36 jaar)
  • Kinderen: Heleen heeft twee kinderen: Sam van Royen en Olivia van Royen

Jeugd

Na het succesvol afronden van haar vwo-opleiding, vervolgde Heleen van Royen haar educatieve reis in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Het jaar 1987 markeerde een belangrijk keerpunt in haar leven toen ze haar diploma behaalde. Vervolgens ging ze aan de slag bij vooraanstaande mediabedrijven, waaronder het Haarlems Dagblad en Radio Noord-Holland, waar ze haar journalistieke vaardigheden verder ontwikkelde en haar naam vestigde in de wereld van de media.

De ouders van Heleen van Royen

heleen-van-royen-selfie
Bron: instagram @heleenvanroyen

Vader

De vader van Heleen heeft vlak na de scheiding met zijn vrouw zelfmoord gepleegd door zichzelf te laten verdrinken in de Sloterplas, Heleen was toen 13 jaar oud. In een openhartig gesprek in het programma De Kist deelt ze mee dat ze destijds zo boos was dat ze ervoor koos om niet naar zijn begrafenis te gaan. Haar vader had geen afscheid van haar genomen, dus voelde zij evenmin de behoefte om afscheid van hem te nemen.

Heleen heeft lange tijd gevoelens van boosheid jegens haar vader gekoesterd en heeft er zelfs voor gekozen om niet naar zijn graf te gaan. Dit veranderde echter twee jaar geleden toen haar moeder overleed. Op dat moment besloot de schrijfster om haar moeder te begraven en nam ze het besluit om haar vader onder dezelfde grafsteen te herbegraven. Tegenwoordig bezoekt ze regelmatig hun graf en voert zelfs gesprekken met beiden. Voor haar is het nu gewoon ‘het graf van twee ouders die inmiddels zijn overleden,’ wat haar troost en vrede schenkt.

Moeder

Op zondag nam schrijfster Heleen van Royen (53) afscheid van haar moeder, Margaretha Maria Breed. Margaretha, die leed aan dementie en bij haar dochter woonde, is op de leeftijd van 88 jaar overleden.

Van Royen deelde haar gevoelens in een kort bericht: “Lieve mama, zondag hielden we elkaar vast toen je je laatste adem uitblies. Vandaag hebben we je naar je laatste rustplaats gebracht. Wat ga ik je missen. Dank voor alle liefde die je me hebt gegeven. Rust zacht.”

Vorig jaar nam de schrijfster het besluit om het leven van haar dementerende moeder vast te leggen in een documentaire die werd uitgezonden op SBS 6. Bijna alle opnames voor “Het Doet Zo Zeer” werden door Van Royen zelf gemaakt.

In januari 2015 werd de diagnose van dementie gesteld bij Margaretha, die destijds nog zelfstandig woonde. Heleen van Royen zag het als haar plicht om haar moeder de laatste jaren zo comfortabel mogelijk te maken en nam haar in huis.

Carriere

heleen-van-royen-zonder-make-up
Bron: instagram @heleenvanroyen

Carrière als romanschrijver

In het jaar 2000 maakte Heleen van Royen haar debuut als romanschrijver met het boek “De gelukkige huisvrouw,” waarin het thema van haar vaders zelfmoord een centrale rol speelde. Dit boek werd vertaald in maar liefst elf verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Finland, Noorwegen en Zweden. Het verhaal werd ook bewerkt tot een toneelstuk en een filmscenario, met onder andere actrice Isa Hoes in de hoofdrol. In 2003 volgde “Godin van de jacht,” dat vertaald werd in drie talen, waaronder het Duits. Drie jaar later, in 2006, bracht ze “De ontsnapping” uit, dat in dertien verschillende landen werd gepubliceerd, waaronder Australië, Noorwegen en Zweden. In 2009 publi